Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Πούτιν: Ο Πρόεδρος της Κίνας θα επισκεφθεί τη Ρωσία - οι σχέσεις έχουν φτάσει σε νέα ύψη


 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν φτάσει σε «νέα ύψη» εν μέσω ανησυχιών των ΗΠΑ ότι το Πεκίνο παρέχει υλική υποστήριξη στη Μόσχα στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Η αποστολή όπλων της Κίνας στη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, που θα γίνει μεταξύ Ρωσίας και Κίνας από τη μια πλευρά και Ουκρανίας και ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη.

Ο Πούτιν συνάντησε τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στο Κρεμλίνο, λέγοντας ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών είναι καλύτερο από το αναμενόμενο και μπορεί σύντομα να φτάσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, από 185 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

«Περιμένουμε τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να επισκεφθεί τη Ρωσία, συμφωνήσαμε σε αυτό», είπε ο Πούτιν στον Γουάνγκ.

«Όλα προχωρούν και εξελίσσονται», πρόσθεσε. Έχουμε φτάσει σε νέα ύψη».

Το πρακτορείο ειδήσεων Tass επικαλέστηκε τον Γουάνγκ, ο οποίος συνάντησε επίσης τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ότι η Κίνα «δεν θα εγκαταλείψει την αρχή της να υιοθετεί μια αντικειμενική και αμερόληπτη στάση και να παίζει εποικοδομητικό ρόλο στην πολιτική διευθέτηση της κρίσης».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε τον ζωτικό ρόλο της Κίνας στις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και δήλωσε ότι εκτιμά την «ισορροπημένη προσέγγιση» της Κίνας.

εξέδωσε ξεχωριστή δήλωση λέγοντας ότι ο Λαβρόφ και ο Γουάνγκ δεν συζήτησαν ένα κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Ο Γουάνγκ είπε στον Πούτιν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αντέξει στην πίεση της ασταθούς διεθνούς κατάστασης και αυτές οι κρίσεις έχουν δώσει κάποιες ευκαιρίες.

Ο Γουάνγκ είπε μέσω διερμηνέα που ήταν παρών στη συνάντηση ότι οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας δεν στρέφονται εναντίον καμίας άλλης χώρας, αλλά ομοίως «δεν θα υπόκεινται σε πιέσεις από τρίτα μέρη», μια προφανής αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Μαζί υποστηρίζουμε την πολυπολικότητα και τη δημοκρατία στις διεθνείς σχέσεις», είπε ο Γουάνγκ στον Πούτιν.

 Reuters, Al Ghad

The Hellenic Information Team

  

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος