Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

«Γιατί οι Τούρκοι κόβουν τον δρόμο της διεθνούς βοήθειας στη Συρία;»



Χθες, κοίταξα το πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν πήγε να μιλήσει με δημοσιογράφους για να μεταφέρει μέσω αυτών τα τελευταία μηνύματα στον κόσμο.

Δεν υποκλίθηκε, αλλά το ζοφερό του πρόσωπο είπε την ιστορία. Ο Ερντογάν έδωσε λεπτομέρειες για τον αριθμό των νεκρών στον σεισμό και ανακοίνωσε με πνιχτή φωνή ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί. Μίλησε για τρεις μήνες έκτακτης ανάγκης που θα κηρυχθεί στις επαρχίες σε όλη την Τουρκία που επλήγησαν και για επτά ημέρες πένθους για τη μνήμη των νεκρών.

Παράλληλα, οι ομάδες κατάφεραν να σώσουν ένα δεκάχρονο κορι
τσάκι κάτω από τα ερείπια. Τα σωστικά συνεργεία έδειχναν να περπατούν σε έναν ψηλό πέτρινο λόφο, που μέχρι πριν από τρεις μέρες ήταν ένα πολυώροφο κτίριο.

Το κοινό ήταν πρόθυμο να σιωπήσει καθώς έσκυβε να ακούσει κάτι από τα ερείπια, προσπαθώντας να αποσπάσει ανθρώπινες φωνές από αυτό και στη συνέχεια έφυγε από το μέρος μετά από πολλά λεπτά σε πλήρη σιωπή.

70 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, έστειλαν ομάδες διάσωσης. Άλλες χώρες αρκέστηκαν στο να στείλουν πακέτα τροφίμων, ρούχα, κουβέρτες, φάρμακα και παιχνίδια στα παιδιά.

Οι Παλαιστίνιοι, που δεν σήκωσαν τηλέφωνο, δέχθηκαν κριτική από τα ΜΜΕ.

Πολλοί Τούρκοι έχουν κάνει συγκρίσεις μεταξύ των Δυτικών Όχθων «πάντα σπεύδουμε να τους βοηθήσουμε» και «των αγγέλων από το Ισραήλ».


Ο Ερντογάν, που έφερε στο φως τον αναπληρωτή του Φουάντ Ακτάι, αναφέρει απευθείας κάθε βήμα και σε χθεσινή του εμφάνιση ενώπιον δημοσιογράφων, χαρακτήρισε τον σεισμό και τις συνέπειές του ως τη «μεγαλύτερη καταστροφή» των τελευταίων εκατό ετών.

Ανέφερε μόνο το Εμιράτο του Κατάρ, το οποίο έστειλε 10.000 κινητά κτίρια για να στεγάσει όσους επλήγησαν από τον σεισμό, και πιθανότατα είναι η πιο γενναιόδωρη βοήθεια.

Ο Ερντογάν εξήγησε χθες ότι ακόμη και αν 13 εκατομμύρια άνθρωποι επέζησαν από την καταστροφή, παρέμειναν άστεγοι και χωρίς περιουσία.

Ο αντιπρόεδρος είπε για μια ομάδα τραυματιών που μεταφέρθηκαν σε πλοία και στάλθηκαν στη Μασσαλία στη Γαλλία.

Τα νοσοκομεία μας, όπως εξήγησε ο Ερντογάν, έχουν υποστεί ζημιές.

Οι γιατροί και το ιατρικό προσωπικό μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Το Ισραήλ έστειλε επίσης ένα κινητό νοσοκομείο, ιατρικό προσωπικό, εξοπλισμό και φάρμακα.




Απαγόρεψαν τη βοήθεια στη Συρία…



Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά ακόμη και πριν από χθες το απόγευμα, δεν βγήκε καμία λέξη από Τούρκους αξιωματούχους για την παράλληλη καταστροφή στη Συρία.

Οι χώρες που προσπάθησαν να μεταφέρουν ιατρική βοήθεια, κουβέρτες και συνεργεία διάσωσης συνάντησαν την τουρκική πλευρά με άκαμπτα πρόσωπα.


Το συνοριακό πέρασμα στο Bab al-Hawa στην Αλεξανδρέττα είναι το μόνο ανοιχτό πέρασμα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας και οι Τούρκοι εμποδίζουν τη μεταφορά βοήθειας στους γείτονές τους.

Όποιος επιμένει να στείλει βοήθεια στις πόλεις Χάμα, Καμισλί, Χαλέπι, Λατάκια και Χασάκα, 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, θα πρέπει να τα μεταφέρει με αεροπλάνα.

Η κατάσταση στην Ιντλίμπ είναι η χειρότερη, όπου συγκεντρώνονται οι αντίπαλοι του συριακού καθεστώτος. Μόνο οι δημοσιογράφοι προσεύχονται, αν προσεύχονται, να αναφέρουν την τρομερή στενοχώρια.

Σε τρεις μήνες θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

Πριν από λίγο καιρό, ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε ελιγμούς για να προχωρήσει η ημερομηνία των εκλογών κατά ένα μήνα, προκειμένου να καταφέρει να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ερντογάν λαμβάνει υπόψη του τις εκλογές, καθώς είναι πολύ μεριμνητικός στις στιγμές της εμφάνισής του.

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η καταστροφή να τον αποτρέψει από τον αγώνα και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ενισχύσει τη συμπεριφορά του για μια μεγαλύτερη ευκαιρία την ώρα της καταστροφής.

Τρεις ημέρες πριν από τον μεγάλο σεισμό, η τουρκική αντιπολίτευση συγκέντρωσε τους εκπροσώπους της στο «Στο τραπέζι των Έξι» στο όνομα των έξι κομμάτων που αντιτίθενται στη συνέχιση της θητείας του Ερντογάν.

Υπό το πρίσμα των συνθηκών που διαμορφώνονται, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι υπάρχει ανταγωνιστής που θα νικήσει τον πρόεδρο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα βγει σήμερα για περιοδεία στις πληγείσες περιοχές.

Χθες το απόγευμα, με πολύ κρύο καιρό, η φάση των επιθεωρήσεων για την ανεύρεση επιζώντων ολοκληρώθηκε ουσιαστικά.

Τώρα θα προχωρήσουν στην ανάσυρση των σορών.

Ο Ερντογάν θα πρέπει να αντιμετωπίσει το τουρκικό χρηματιστήριο, το οποίο υποχώρησε κατά άλλο 8 τοις εκατό μετά τον σεισμό. Και, όπως προειδοποιούν, θα είναι άλλη μια κατάρρευση.


Smadar Berry -Yedioth Ahronoth 8/2/2023

--