Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Καναδάς: Κυρώσεις στον Πατριάρχη Κύριλλο της Μόσχας – «Μόνο οι σατανιστές θα το έκαναν αυτό», λέει η Ζαχάροβα

 
Δεν είναι η πρώτη φορά που το καναδικό κράτος επιβάλλει περιορισμούς στον Ρώσο Πατριάρχη

Καναδάς: Κυρώσεις στον Πατριάρχη Κύριλλο της Μόσχας – «Μόνο οι σατανιστές θα το έκαναν αυτό», λέει η Ζαχάροβα

Ηκυβέρνηση του Καναδά αποφάσισε να εφαρμόσει κυρώσεις εναντίον του Κύριλλου της Μόσχας, με την Μαρία Ζαχάροβα να αντιδρά έντονα, σημειώνοντας ότι «μόνο οι σατανιστές θα το έκαναν αυτό».

Στον Ρώσο Πατριάρχη οι κυρώσεις εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων που έλαβε το καναδικό κράτος με στόχο «τους πράκτορες της παραπληροφόρησης και της ρωσικής προπαγάνδας», με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, οι συγκεκριμένοι περιορισμοί επικρίθηκαν αμέσως από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία δήλωσε ότι «κυρώσεις εναντίον του Πατριάρχη θα επέβαλαν μόνο οι σατανιστές».

Σημειώνεται, ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει θέσει την Εκκλησία στην υπηρεσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει «θαύμα», καθώς συμμερίζεται το όραμά του για μια συντηρητική, κυρίαρχη Ρωσία και στηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εκτός από τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε επίσης κυρώσεις στον 75χρονο Πατριάρχη, τον Ιούνιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο απέφυγε να τον συμπεριλάβει στη «μαύρη λίστα» των προσώπων στα οποία επέβαλε κυρώσεις.

Στο περιθώριο της συνόδου της G20 που φιλοξενείται στο Μπαλί, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μελανί Ζολί ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή της αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε 29 πρόσωπα και 15 οντότητες που ελέγχονται από το ρωσικό κράτος «και συμμετέχουν στις προσπάθειες παραπληροφόρησης». Οι κυρώσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων τον Σουμπατόβιτς Γκασπαριάν, τον επικεφαλής του διεθνούς τμήματος του ρωσικού ομίλου μέσων ενημέρωσης RT. Τους τελευταίους μήνες, η Οτάβα απαγόρευσε στα κανάλια του RT να εκπέμπουν στον Καναδά και σε αντίποινα η Μόσχα έκλεισε τα γραφεία της δημόσιας καναδικής ραδιοτηλεόρασης CBC/Radio-Canada.