Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Απειλεί ο Ερντογάν: Δηλώνει έτοιμος ακόμη και για πόλεμο σαν αυτόν στην Κύπρο


Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο Ινστιτούτο Πολέμου του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας κατά την τελετή αποφοίτησης αξιωματικών, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία θα της δώσει το ανάλογο μάθημα όσο συνεχίζει τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, ενώ συστήνει ακόμη και στον ελληνικό λαό να εναντιωθεί στην κυβέρνησή του, πριν τον οδηγήσει σε περιπέτειες, όπως αυτή πριν από έναν αιώνα ή σαν αυτές που συμβαίνουν γύρω στην περιοχή μας (σ.σ. πόλεμος Ουκρανίας).

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ακόμη ότι είναι έτοιμος ακόμη και για πολέμους σαν αυτόν στην Κύπρο.

«Έχουμε αντιληφθεί ότι γίνεται προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή μας, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα. Σε αυτούς που έρχονται κατά πάνω μας παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας, τις εναέριες περιοχές δράσης μας, η πολεμική μας αεροπορία ειδικά έχει δώσει το πρέπον μάθημα και θα συνεχίσουμε να το δίνουμε.

 Μην έχει κανείς αμφιβολία στη Δύση ότι θα υπερασπιστούμε τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορά μας, δίχως να κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση στα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και ασκώντας μέχρι τέλους τα δικαιώματα που μας παραχωρήθηκαν με διεθνείς συνθήκες.

 Συστήνουμε στην κυβέρνηση της Ελλάδας, που, αντί να προσπαθήσει να επιλύσει τις μεταξύ μας διαφορές με διάλογο και συνομιλίες, προσπαθεί να εκφοβίζει με το να κρύβεται κάτω από την φούστα άλλων και να κάνει το νταή, να παραδειγματιστεί από τις εξελίξεις στην περιοχή κι από τα όσα συνέβησαν πριν από έναν αιώνα. 

Είναι γεγονός ότι ο γείτονάς μας στο Αιγαίο δεν κατέχει -από πολιτική, οικονομική και στρατιωτική άποψη- ανάλογη θέση με μας. Και για το λόγο αυτό, το ζήτημα της Ελλάδας κατέχει την θέση που αρμόζει στους στρατηγικούς υπολογισμούς της Τουρκίας. Ελπίζω ο λαός της Ελλάδας να δώσει με δημοκρατικό τρόπο το αναγκαίο μήνυμα στην κυβέρνησή του, πού θα οδηγείτο σε μια περιπέτεια με καταστροφικό τέλος», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε μάχη»

Φέρνοντας επίσης ως παράδειγμα την εισβολή του Αττίλα το ’74, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για κάθε μάχη.


«Στην πραγματικότητα, η Τουρκία δεν είχε την ευκαιρία να εκτιμήσει την πραγματική κατάσταση του στρατού της μέχρι την Ειρηνευτική Επιχείρηση (σ.σ. εισβολή στην Κύπρο). Εδώ, πρόσφατα, πραγματοποιήσαμε μια άσκηση, την EFES. 39 χώρες από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση EFES. Με αυτή την επιτυχημένη άσκηση EFES, διδάξαμε στον κόσμο ένα πολύ καλό μάθημα, ευτυχώς. Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία, ως έθνος που έχει αναδειχτεί από τις στάχτες του, είναι έτοιμη για κάθε νίκη ξανά, ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε», διαμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «τα εμπάργκο στα οποία υποβληθήκαμε κατά την διάρκεια και μετά την Επιχείρηση στην Κύπρο και τα προβλήματα που βιώσαμε, μάς έχουν κάνει να συνειδητοποιήσουμε αυτές τις οδυνηρές πραγματικότητες», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.