Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Η Ευρώπη προκαλεί την Ρωσία για πάνω απο 10 έτη και τώρα αναρωτιέται για τα αντίμετρα


 Τι θα γίνει με το ρωσικό αέριο -Η Gazprom επικαλείται «ανωτέρα βία» και το κόβει σε πελάτες στην Ευρώπη

Επιστολή που βρέθηκε στα χέρια του πρακτορείου Reuters τη Δευτέρα επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους των Ευρωπαίων για τον ανεφοδιασμό με φυσικό αέριο.

Η ρωσική Gazprom κήρυξε ανωτέρα βία για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη, σύμφωνα με την επιστολή με ημερομηνία 14 Ιουλίου, την οποία είδε το πρακτορείο Reuters τη Δευτέρα.

Η επιστολή ανέφερε ότι η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω «έκτακτων» περιστάσεων εκτός του ελέγχου της.


Εμπορική πηγή ανέφερε ότι η επιστολή αφορούσε προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μια σημαντική οδό ανεφοδιασμού προς τη Γερμανία και άλλες χώρες.

Αναμένεται νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης

Η επίκληση ανωτέρας βίας, που χρησιμοποιείται όταν μια επιχείρηση πληγεί από κάτι πέρα ​​από τον έλεγχό της, πιθανότατα θα κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενέργεια που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, σκοπεύει να σταματήσει τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, αλλά προς το παρόν εξακολουθεί να χρειάζεται τη συνέχιση του εφοδιασμού της, καθώς απομακρύνεται από τις ρωσικές προμήθειες.

https://www.iefimerida.gr/kosmos/rosiko-aerio-anotera-bia-gazprom-kobei-eyropi