Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Ένταση στο Κόσοβο: Η Σερβία βλέπει την «ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας»


Ο διευθυντής του  σερβικού Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, Πέταρ Πέτκοβιτς, λέει ότι ο Άλμπιν Κούρτι επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι το σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας, 

που είναι ο υπέρτατος πολιτικός στόχος του και ότι πίσω από τα όνειρά του για ένα ενιαίο αλβανικό κράτος στα Βαλκάνια, «δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά η φασιστική ιδέα της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας».

Πιστεύει ότι αυτή είναι η πηγή της έλλειψης ενδιαφέροντος του Κούρτι για διάλογο με το Βελιγράδι, απαξιώνοντας τις Βρυξέλλες, όταν ειρωνικά λέει ότι θα μπορούσε να κάνει μια παραχώρηση και να βάλει τον διάλογο στην έβδομη θέση.

«Ο Κούρτι, με το τελευταίο του κάλεσμα για τη δημιουργία της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας, επιβεβαίωσε ότι το αλβανικό εθνικό κίνημα στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θέση της αλβανικής μειονότητας στη Σερβία, αλλά ότι η ουσία είναι η γυμνή αυτονομία - ανέφερε ο Πέτκοβιτς σε δελτίο τύπου.

«Πίσω από τα όνειρα του Κούρτι για ένα και μοναδικό αλβανικό κράτος στα Βαλκάνια, δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά η φασιστική ιδέα της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας, η οποία στον πυρήνα της περιέχει την έννοια της εθνικής υπεροχής των Αλβανών και την αντιπαράθεση με όλα τα γειτονικά έθνη» - τονίζει ο διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, όπως αναφέρει η σερβική Vesti-online.

Αλμπίν Κούρτι: Μη πιστεύετε τα δημοσιεύματα για εντάσει

Σύμφωνα, εξάλλου,  με την Gazeta Express του Κοσσυφοπεδίου, ο  πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου διέψευσε τις αναφορές για συγκέντρωση σερβικού στρατού στα σύνορα με τη Σερβία καθώς και έντονες αντιπαραθέσεις που αναφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης.

«Δεν είναι όλα (πραγματικά) όσα βλέπετε στα βίντεο αυτές τις μέρες, οπότε δεν είναι όλα πραγματικά νέα, καθόλου μάλλον ακριβή, οπότε μην πέσετε θύματα της προπαγάνδας της Σερβίας. Από την άλλη πλευρά, οι ενέργειες που θα κάνουμε θα είναι σύμφωνες με την εκτίμηση της κατάστασης ασφάλειας που έχει κάνει η αστυνομία μας και μόνο όταν θα αξιολογήσουν την πτυχή της ασφάλειας θα είμαστε σε θέση να πούμε τι θα κάνουμε και τέλος «να το θυμάστε βρισκόμαστε την έκτη ημέρα εφαρμογής της αμοιβαιότητας, με  τις προσωρινές πινακίδες των οχημάτων, και μέχρι τώρα, 9 χιλιάδες οχήματα έχουν λάβει αυτές τις πινακίδες και δεν έχουν πρόβλημα αμοιβαιότητας», είπε, σύμφωνα με την Gazeta Express.

Σερβικό δημοσίευμα αναφέρεται σε μετακίνηση του σερβικού στρατού προς το Κοσσυφοπέδιο

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος