Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Aπογοητευμένος ο Ισραηλινός τσάρος για την νέα έκρηξη της Covid-19


«Ηλπιζα ότι θα δούμε μια πιο ξεκάθαρη πτώση, αλλά ακόμα δεν το βλέπουμε», είπε

Aπογοητευμένος εμφανίστηκε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας, Nachman Ash, την Τρίτη δηλώνοτας ότι το τρέχον κύμα μολύνσεων από τον κορωνοϊό ξεπερνά κάθε τι που είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενες εστίες και ότι είναι απογοητευμένος που μια πρόσφατη πτωτική τάση φαίνεται να αντιστρέφεται.


Οι παρατηρήσεις του Ash μέσω βιντεοκλήσης στην Επιτροπή Συντάγματος, Δικαίου και Δικαιοσύνης της Κνεσέτ ήρθαν καθώς τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας έδειξαν ότι πάνω από 10.000 νέα κρούσματα COVID-19 είχαν διαγνωστεί την προηγούμενη ημέρα και ότι το θετικό ποσοστό των τεστ ανεβαίνει.


Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κατά μέσο όρο 8.000 νέες μολύνσεις κάθε μέρα, οι οποίες περιστασιακά ξεπερνούν τις 10.000. «Αυτό είναι ένα ρεκόρ που δεν υπήρχε στα προηγούμενα κύματα», συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου τρίτου κύματος στα τέλη του περασμένου έτους.


Ο Ash εξέφρασε απαισιοδοξία, αν και παρατήρησε -μετριάζοντας τους φόβους-ότι δεν υπήρξε μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων μετά τις διακοπές της περασμένης εβδομάδας για το Rosh Hashanah – την Εβραϊκή Πρωτοχρονιά – ή εξαιτίας του το άνοιγματος του σχολικού έτους στις αρχές του μήνα.


Αφού κατέβασε τις καθημερινές λοιμώξεις σε λιγότερες από δώδεκα την ημέρα τον Ιούνιο, το Ισραήλ μάχεται πλέον να ελέγξει την αναζωπύρωση του COVID-19 στο τέταρτο κύμα μολύνσεων από την έναρξη της παγκόσμιας πανδημίας.


«Πριν από μια εβδομάδα είχαμε μια σαφή πτωτική τάση. τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε ότι η πτώση σταματά και ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού είναι [ξανά] πάνω από 1 », είπε ο Ash για τον λεγόμενο αριθμό R, που δείχνει πόσους ανθρώπους θα μολύνει κάθε φορέας ιού. Οι τιμές πάνω από 1 δείχνουν ότι το ξέσπασμα αυξάνεται, κάτω από το 1 συρρικνώνεται.


«Ηλπιζα ότι θα δούμε μια πιο ξεκάθαρη πτώση, αλλά ακόμα δεν το βλέπουμε», είπε.


Ο Ash σημείωσε ότι ο αριθμός των βαριά ασθενών κυμαίνεται μεταξύ 670 και 700. Κάθε μέρα 70-80 νέοι ασθενείς αρρωσταίνουν σοβαρά, ελαφρώς λιγότεροι από ό, τι τις τελευταίες εβδομάδες.


Ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε αναπνευστήρες αυξήθηκε τις τελευταίες δέκα ημέρες από 150 σε 190, ενώ ο αριθμός βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και σε μηχανήματα ECMO αυξήθηκε από 23 σε 31.


Παρά τους αριθμούς, ο Ash είπε ότι ο λεγόμενος περιορισμός του Green Pass θα καταργηθεί για τις υπαίθριες πισίνες, εν μέρει για να βοηθήσει τους γονείς να αναζητούν δραστηριότητες για τα παιδιά τους κατά την περίοδο των διακοπών, όταν τα σχολεία είναι κλειστά. Η περίοδος των διακοπών, συμπεριλαμβανομένου του εβδομαδιαίου φεστιβάλ Sukkot, λήγει στις 28 Σεπτεμβρίου.


Το Green Pass επιτρέπει μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19, έχουν αναρρώσει από τη νόσο ή έχουν βρεθεί πρόσφατα αρνητικοί στον ιό να έχουν πρόσβαση στους περισσότερους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, καθώς και σε πολυσύχναστα υπαίθρια αξιοθέατα. Δεδομένου ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών δεν είναι επιλέξιμα για εμβολιασμό, – εάν είναι άνω των 3 ετών – πρέπει να υποβληθούν σε γρήγορες εξετάσεις ιών για να παρακολουθήσουν πολλούς χώρους αναψυχής.


Η συνάντηση της Κνεσέτ συγκλήθηκε για να συζητήσει το σύστημα Green Pass.


Ο εθνικός τσάρος του κορωνοϊού Salman Zarka, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη συνάντηση, δήλωσε ότι το 50 % των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τη Δευτέρα ήταν παιδιά. Είπε ότι το Υπουργείο Υγείας εργάζεται με την υπόθεση ότι θα χρειαστεί στο μέλλον να αντιμετωπίσει ένα πέμπτο κύμα μολύνσεων από ιούς.


Ο Zarka είπε ότι το υπουργείο θα προετοιμαστεί συνεχίζοντας τη χρήση του συστήματος Green Pass, υποστηρίζοντας ότι βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, ενώ σημείωσε ότι θα διευκολυνθεί καθώς θα μειωθεί η νοσηρότητα.

«Ελπίζω ότι θα περάσουμε τον μήνα Σεπτέμβριο και θα σταθεροποιηθούμε τον Οκτώβριο», είπε ο Ζάρκα. «Τότε θα ρίξουμε μια νέα ματιά στην πολιτική που θα ακολουθήσουμε».

Ο Ζάρκα είπε ότι το υπουργείο προέτρεψε την κυβέρνηση να περιορίσει τις μεγάλες συγκεντρώσεις και να απαγορεύσει εκδηλώσεις όπως μεγάλο φεστιβάλ φοιτητών στο Εϊλάτ, πλήθος κόσμου σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και ετήσιο προσκύνημα δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών στο Ομάν της Ουκρανίας, για να επισκεφτούν τον τάφο ενός σεβαστού ραβίνου. Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι εκατοντάδες προσκυνητές θα επιστρέψουν με τον ιό.


“Το υπουργικό συμβούλιο βλέπει τα πράγματα διαφορετικά από εμάς και αποφάσισε ότι οι εκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν”, δήλωσε ο Zarka.


Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι υπήρχαν 10.556 νέα κρούσματα που διαγνώστηκαν την προηγούμενη ημέρα και 690 ασθενείς σοβαρά άρρωστοι με COVID-19.


Το ποσοστό θετικότητας από 178.000 τεστ για τον ιό ήταν 5,93%, από 5,24% που καταγράφηκε την Κυριακή.


Συνολικά υπήρχαν 83.952 ενεργοί ασθενείς με ιό στη χώρα. Με τον θάνατο 18 ανθρώπων την Τρίτη, ο απολογισμός από την έναρξη της πανδημίας πέρυσι έφτασε τους 7.297.


Ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού, ο οποίος υπολογίζεται ότι δείχνει την κατάσταση δέκα ημέρες νωρίτερα, δόθηκε ως 1.01 για τις 3 Σεπτεμβρίου. Μετά από εβδομάδες συνεχούς πτώσης, το «ποσοστό R» άρχισε να αυξάνεται ξανά πριν από δύο εβδομάδες.


https://kourdistoportocali.com/news-desk/apogoiteymenos-o-israilinos-tsaros-gia-tin-nea-ekrixi-tis-covid-19/