Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Λαβρόφ: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξαρτάται άμεσα από τις ΗΠΑ


 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε δημόσια να "αφήσουν ήσυχη" την Εκκλησία. Τι είπε για τις ελληνικές εκκλησίες.

Για προσπάθεια των Αμερικανών να υπονομεύσουν τη θέση της Ορθοδοξίας στον κόσμο, έκανε λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με αφορμή την αυτοκεφαλία της σχισματικής Ουκρανικής Εκκλησίας, ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, οι Αμερικανοί δεν κάνουν και καμία προσπάθεια να κρύψουν αυτά που κάνουν σε σχέση με την Ορθοδοξία.

«Με τον Τραμπ, είχαν ειδικό πρέσβη για τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία, τον Μπράουνμπακ. Ασχολούνταν με την ανεξιθρησκεία και ασχολούνταν ενεργά με το να πείσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο της Κωνσταντινούπολης να δώσει τον Τόμο (σ.σ. της αυτοκεφαλίας) στους σχισματικούς στην Ουκρανία. Έτσι δημιουργήθηκε η μη κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιμένοντας στα τεκταινόμενα στην Ουκρανική Εκκλησία, πρόσθεσε ότι πλέον «το κύριο μέλημα (σ.σ. των σχισματικών) είναι να πάρουν την περιουσία της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο της Μόσχας (εκκλησίες, ενορίες). Ο Βαρθολομαίος ειδικά, συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την 30η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης εξαρτάται άμεσα από τις ΗΠΑ» και ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ουκρανία.

Όπως αποκάλυψε «υπάρχουν πληροφορίες ότι τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν την ίδια αυτοκέφαλη, μη κανονική εκκλησία στη Λευκορωσία. Σπάνε τα χέρια των εκκλησιών έτσι ώστε να αναγνωρίσουν τον σχισματικό Επιφάνιο, τον επικεφαλής της, όπως την αποκαλούν, Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Αναφερόμενος στον ρόλο των ελληνικών εκκλησιών, ο κ. Λαβρόφ σημείωσε ότι «έκαναν συνειδητά αυτόν τον συμβιβασμό».

«Τόσο η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και η Κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία πείθουν ενεργά την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιοχείας (σ.σ. να αναγνωρίσει την σχισματική ουκρανική)» υπογράμμισε.

Εξάλλου, όπως υποστήριξε «υπήρξαν επίσης προσπάθειες να πείσουν τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας, τον Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ και τους επικεφαλής των εκκλησιών της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Αλβανίας να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Η δουλειά είναι πολύ ενεργή και ασκείται πολύ σκληρή πίεση στον συγκεκριμένο κλήρο. Επομένως, ξέρουμε γιατί μιλάμε».

Ο ίδιος έστειλε μήνυμα «να αφήσουν ήσυχη την Εκκλησία».

Υπενθυμίζεται ότι, ο 2018, με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, διεξήχθη στην Ουκρανία συμβούλιο Ενοποίησης των ανατολικών Ορθόδοξων Εκκλησιών της Ουκρανίας, στο οποίο δύο σχισματική οργανισμοί συγχωνεύθηκαν σε μία δομή, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία έλαβε τον Τόμο Αυτοκεφαλίας (ανεξαρτησίας) από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία παραμένει η μόνη κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία και έχει υποστεί έντονες διακρίσεις από το κράτος και εθνικιστικές ουκρανικές ομάδες, από τότε που ιδρύθηκε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

https://sputniknews.gr/20210913/lavrof-o-patriarhis-vartholomaios-exartatai-amesa-apo-tis-ipa-17706141.html