Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Στην Αλβανία εκατοντάδες μαθητές εγγράφονται σε τουρκικά σχολεία

 
Στην Αλβανία το τουρκικό καθεστώς έχει διεισδύσει, μεταξύ άλλων, και με τουρκικά σχολεία και κολέγια.
  
Εκμεταλλευόμενοι οι Τούρκοι τη μουσουλμανική θρησκεία -αν και οι Αλβανοί φημίζονται ως ανεξίθρησκοι- προσπαθούν να «στρατολογήσουν», να «τουρκέψουν», μερίδα της αλβανικής νεολαίας.
Τα τουρκικά σχολεία στην Αλβανία καταφέρνουν να προσελκύουν πολλούς μαθητές.

Εκατοντάδες στα τουρκικά «κολέγια»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης αλβανικής εφημερίδας «Πανόραμα», εκατοντάδες μαθητές εγγράφονται σε τουρκικά σχολεία στην Αλβανία.
Η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε και την ονομαστική κατάσταση των Αλβανών μαθητών που έδωσαν εισιτήριες εξετάσεις και πέτυχαν, για να εγγραφούν στην 8η και 9η τάξη των τουρκικών ιδιωτικών κολεγίων «Turgut Ozal» Δυρραχίου και Τιράνων.
Συγκεκριμένα: Το Μάιο μπορούν να εγγραφούν στο κολέγιο Turgut Ozal Δυρραχίου, 339 μαθητές στην 8η τάξη και 431 μαθητές στην 9η τάξη.
Επίσης το Μάιο μπορούν να εγγραφούν στο κολέγιο Turgut Ozal Τιράνων, 150 μαθητές στην 8η τάξη και 589 μαθητές στην 9η τάξη.

Ευρωπαϊκές σπουδές

Ωστόσο, αρκετοί νέοι άνθρωποι στην Αλβανία επιθυμούν να έχουν δυτικό προσανατολισμό.
Για αυτό, όπως γράφει η εφημερίδα «Τέλεγκραφ», ο αριθμός των Αλβανών αποφοίτων από Πανεπιστήμια κρατών-μελών της Ε.Ε. έχει αυξηθεί.
Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2017 ολοκλήρωσαν τις βασικές σπουδές τους σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια 1.341 Αλβανοί φοιτητές, 1038 τις μεταπτυχιακές σπουδές και 99 το διδακτορικό τους.
Οι προσφιλείς χώρες των Αλβανών φοιτητών, συνεχίζει η εφημερίδα, είναι η Ιταλία την οποία επιλέγει το 67% και η Ελλάδα.

Αρσάκειο στα Τίρανα

Η πιο «δυναμική» απάντηση της Ελλάδας στην τουρκική διείσδυση στην Αλβανία, στα εκπαιδευτικά ζητήματα, είναι η ίδρυση Αρσακείου στα Τίρανα.
Το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο Τιράνων ιδρύθηκε το 1998 από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία.