Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Προκαλούν οι Τούρκοι – Ζητούν αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου

 
Σε μια ακόμη απίστευτη πρόκληση προχώρησε η Τουρκία.
Μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών τόνιζει ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Επιτίθεται, παράλληλα, στην Ελλάδα και την κατηγορεί ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.
Συνεχίζουν οι Τούρκοι τις προκλήσεις βάζοντας στο στόχαστρό τους το Αιγαίο και ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν την αποστρατικοποίησή του.Οι Τούρκοι μέσω του υπουργείου Εξωτερικών τους επιτίθεται στην Ελλάδα και την κατηγορούν ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι τονίζει πως σύμφωνα με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.Και δεν μόνο μένει εκεί… Προσθέτει ακόμα ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να πλησιάζουν τα λιμάνια ούτε καν για ανεφοδιασμό στα νησιά του Αιγαίου.Η Τουρκία, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα υπερασπιστεί όλα τα δικαιώματά της στην περιοχή, ενώ εξαπολύει επίθεση στην Ελλάδα ότι με τη στάση της διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και έτσι καταφέρνει να δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο. Παράλληλα, κάνει λόγο για νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας, επικαλούμενο το διεθνές δίκαιο και την ιστορία.  Σημειώνει ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με την αμοιβαία κατανόηση και τις συντονισμένες προσπάθειες της Τουρκίας και καλεί την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με παρόμοιο τρόπο.Δεν παραλείπει εξάλλου να τονίσει ότι η δράση του ΝΑΤΟ στην περιοχή για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης δεν σημαίνει ανοχή.

https://www.newsit.gr/kosmos/prokaloun-oi-tourkoi-zitoun-apostratikopoiisi-ton-nision-tou-anatolikou-aigaiou/2777899/