Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

"Τον Πάπα να Καταράσθε διότι αυτος είναι η αιτία του κακού" Επίσκεψη κατα την συνάντηση αρχηγών βαλκανικών κρατών στα Τίρανα

 
Ο Πάπας Φραγκίσκος με την επίσκεψή του στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τη Βουλγαρία,
θέλει να επιστήσει την προσοχή στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί και οι πρόσφυγες, ανέφερε το Βρετανικό Δίκτυο BBC στη σερβική γλώσσα.

 
Πριν από την επίσκεψη, ο Πάπας είπε ότι με την άφιξή του στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τη Βουλγαρία ήθελε να εκφράσει τη χαρά και τη φιλία, να ενθαρρύνει τη θρησκευτική  κατανόηση και να γίνει προσέγγιση των Ορθόδοξων και των Καθολικών Εκκλησιών.
 
Η άφιξη του Πάπα στα Βαλκάνια δεν έχει μόνο θρησκευτικό χαρακτήρα. 
Το Βατικανό είναι κράτος, η επίσκεψη αυτή έχει διπλωματικό χαρακτήρα, γράφει το δημοσίευμα.
 

Ο θρησκευτικός αναλυτής Ζέλικο Ίνιατς δήλωσε ότι «ο Πάπας είναι ένας από τους λίγους θρησκευτικούς ηγέτες που μιλάει για τους μετανάστες και τα προβλήματά τους».
 

Εξηγεί επίσης γιατί ο Πάπας Φραγκίσκος δεν πρόκειται να επισκεφθεί τη Σερβία.
 

«Δεν πιστεύω ότι ο Πάπας θα έρθει στο Βελιγράδι. Για το Βατικανό είναι σημαντικό να έχει καλές σχέσεις με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, λόγω της Ρωσικής Εκκλησίας, αλλά και τη βελτίωση των σχέσεων δεν θα έρθει,  λόγω της απόφασης του προκατόχου του Πάπα Φραγκίσκου για την υπόθεση Στέπινατς, είπε ο Ίνιατς στο BBC.
 

Ειδική Επιτροπή της Καθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας ξεκίνησαν αμέσως μια πρωτοβουλία για να εξετάσουν το ρόλο του Αρχιεπισκόπου του Ζάγκρεμπ Αλόιζ Στέπινατς στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
 

Ο Ίνιατς είπε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις, αλλά δύσκολα θα μπορούσε να περιμένει κανείς ενοποίηση των δύο εκκλησιών που βρίσκονται σε σχίσμα από το 1054.
 

Ο αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επισκέφθηκε την Αλβανία το 2014 και το 2015 ήταν στο Σαράγεβο. Μια επίσκεψη στη Ρουμανία προγραμματίζεται τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.