Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Δυναμική απάντηση της Ελλάδας στην Τουρκία – 30 οπλισμένα ελληνικά μαχητικά κυνήγησαν τούρκικα F-16 (βίντεο)

 
Δυναμική ήταν η ελληνική απάντηση στο «πολεμικό» κλίμα που συντηρεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω των απειλών για γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στο Αιγαίο,
μέσω της άσκησης έρευνας και διάσωσης που διεξάγει σε παράνομα δεσμευμένες περιοχές μεταξύ Λέσβου και Χίου και Λέσβου και Σκύρου.
Στο πλαίσιο της παράνομης άσκησης στο Αιγαίο, η Τουρκία έστειλε 14 τούρκικα F-16 εκ των οποίων τα 12 ήταν οπλισμένα να εξορμήσουν σε 7 σχηματισμούς πραγματοποιώντας 27 παραβιάσεις και προκαλώντας 4 Αερομαχίες με Ελληνικά Μαχητικά. Προς υποστήριξή τους, κατέφθασαν 2 Κατασκοπευτικά -Καταγραφικά, που κατέγραφαν τις αντιδράσεις τις Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και 4 Ελικόπτερα.
Προς απάντησή τους η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία σήκωσε σχεδόν 30 μαχητικά στον αέρα σχεδόν από όλες τις μονάδες, διαθέτοντας έτσι αριθμητική υπεροχή στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Τα Ελληνικά Μαχητικά όλα ήταν οπλισμένα που κυνηγούσαν ανηλεώς τα Τούρκικα από το Βορρά μέχρι το Νότο.
Παραβιάσεις – αερομαχίες
Στην πρώτη περίπτωση τα τουρκικά μαχητικά μπήκαν στις 11:13 μεταξύ Χίου και Λέσβου και όταν δεν πειθάρχησαν στις υποδείξεις των ελληνικών μαχητικών που απογειώθηκαν να τα αναχαιτίσουν, ξεκίνησε μια ιδιαίτερα σκληρή αερομαχία. Χαρακτηριστικό είναι πως τα τουρκικά μαχητικά αναγκάστηκαν τελικά να αποχωρήσουν στις 12:00. Επί 47 λεπτά, δηλαδή, σχεδόν τα ελληνικά και τουρκικά μαχητικά προσπαθούσαν να πάρουν το τακτικό πλεονέκτημα ο ένας του άλλου.
Ενώ δεν είχε τελειώσει αυτή η αερομαχία, ένα άλλο ζευγάρι μπήκε στο FIR Αθηνών μεταξύ Χίου και Σάμου στις 11:35. Η αερομαχία σε αυτήν την περίπτωση ήταν μάλλον σύντομη και τα τουρκικά μαχητικά αποχώρησαν από το ίδιο σημείο που μπήκαν στις 11:55.
Λίγα λεπτά μετά, στις 12:10, ένα ακόμα σμήνος μπήκε από το ύψος της Χίου εδώ υπήρξαν δύο αλλά σύντομες αερομαχίες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Τα μαχητικά της Άγκυρας αποχώρησαν στις 12:35.
Η Τουρκία συνεχίζοντας την πίεση και σε επικοινωνιακό επίπεδο, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την άσκηση στο Αιγαίο στις παράνομα δεσμευμένες περιοχές.
https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/771349_dynamiki-apantisi-tis-elladas-stin-toyrkia-30-oplismena