Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Προκλητικό «όχι» για τις αποζημιώσεις

 
Τα γερμανικά ΜΜΕ επιμένουν εμμονικά ότι το Βερολίνο δεν πρέπει να δώσει ούτε ένα ευρώ για τις ναζιστικές θηριωδίες!
Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη
Επιμένουν να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, επιμένουν να γυρνούν την πλάτη στην ίδια την Ιστορία, την ώρα που η μνήμη των εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τους ναζί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου παραμένει ζωντανή και απαιτεί δικαίωση. 
Οι Γερμανοί, εντούτοις, δηλώνουν εμμονικά σε όλους τους τόνους και με όλα τα μέσα πως δεν θέλουν να πληρώσουν ευρώ... τσακιστό σε αποζημίωση - ούτε προς την «ατίθαση» Ελλάδα ούτε προς τους Πολωνούς, που κι αυτοί τώρα, μαζί με άλλους λαούς, σηκώνουν κεφάλι στο Βερολίνο. 
Αρωγός στο αυταρχικό, διαχρονικό «Nein!» των σκληρών της γερμανικής πολιτικής σκηνής έγινε χθες και η «Die Welt», που έσπευδε μάλιστα προκλητικά να επιχειρηματολογήσει υπέρ της θέσης αυτής σε άρθρο της με τίτλο «Η κατάρα των αποζημιώσεων», κάνοντας λόγο για «στερεότυπα» και στάση που οδηγεί «στη δραματική γιγάντωση του εθνικισμού».
«Το ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ενωση σίγουρα θα διαλύονταν σε περίπτωση που η Πολωνία και η Ελλάδα μπλόκαραν τη λήψη αποφάσεων στις Βρυξέλλες έως ότου η Γερμανία αναγνωρίσει την υποτιθέμενη υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων. Παράλληλα, θα προκαλούνταν νέα στερεότυπα, με επακόλουθο τη δραματική γιγάντωση του εθνικισμού» έγραφε η «Die Welt» μεταξύ άλλων, που άρχιζε το άρθρο της με τη διαπίστωση ότι «η Ελλάδα, η Πολωνία και τώρα και οι χώρες της Βαλτικής απαιτούν τεράστιες αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Οι συνέπειες θα ήταν δραματικές». 
Ο αρθρογράφος ξεκαθάριζε εξαρχής ότι είναι αντίθετος με την πληρωμή των επανορθώσεων. Η αιτιολόγησή του; «Oποιος προκαλεί μία ζημία πρέπει να καταβάλλει αποζημίωση. Αυτό ισχύει σε κάθε κράτος δικαίου και κατά βάση είναι λογικό. Υπάρχουν όμως και κάποιοι περιορισμοί, διότι μία τυφλή προσήλωση σε αρχές μπορεί να οδηγήσει σε παραπλάνηση. Οταν μία επανόρθωση προκαλεί σημαντικά μεγαλύτερη ζημία από εκείνη που μπορεί να αποκαταστήσει, τότε είναι πιο συνετό να αναζητήσουμε άλλες δυνατότητες για να αντισταθμιστεί. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τις περιβόητες αξιώσεις περί αποζημιώσεων που διατυπώνονται απέναντι στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια»! 
Λίγο πιο κάτω ο αρθρογράφος σχεδόν... ομολογεί την αλήθεια, καθώς βλέπει πως, αν ανοίξει το γερμανικό «πορτοφόλι» μια φορά, τότε θα μείνει ανοιχτό για πάντα. «Τελευταία γίνονται παρόμοιες σκέψεις και στις χώρες της Βαλτικής και, αν η Γερμανία υποχωρήσει εδώ, τότε πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες που είχαν καταληφθεί από τη Βέρμαχτ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».