Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Ακάρ: Ομάδα του τουρκικού στρατού εκπαιδεύεται στον χειρισμό των S-400 στη Ρωσία

 
Η εκπαίδευση προσωπικού του τουρκικού στρατού έχει ξεκινήσει στη Ρωσία για τον χειρισμό των πυραυλικών συστημάτων S-400, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.
Μια ομάδα προσωπικού του τουρκικού στρατού έφτασε στη Ρωσία για να εκπαιδευτεί στον χειρισμό των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, δήλωσε την Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας του Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.
«Μια ομάδα στρατιωτικών μας έχει σταλεί στη Ρωσία για να μάθει τον χειρισμό των S-400 και έχει ήδη ξεκινήσει την εκπαίδευσή του», δήλωσε ο Ακάρ, όπως μετέδωσε ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός NTV.
Η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2017 δανειακή συμφωνία για την παράδοση συστημάτων S-400. Η πρώτη παράδοση των S-400 στην Τουρκία αναμένεται τον Ιούνιο. Η τουρκική συνεργασία με τη Ρωσία για τις παραδόσεις των S-400 έχει επικριθεί έντονα από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επικαλέστηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια και ασυμβατότητα των S-400 και των συστημάτων αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ.
Το σύστημα S-400.
© Sputnik / Vitaly Ankov
Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει την Άγκυρα με κυρώσεις για την προγραμματισμένη απόκτηση των S-400 και έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ενδέχεται να καθυστερήσει ή να ακυρώσει τη διαδικασία πώλησης των μαχητικών F-35 στην Τουρκία. Η Άγκυρα, με τη σειρά της, δήλωσε ότι η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού εμπίπτει στο πλαίσιο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ως χώρα και έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραίτησης από τη συμφωνία.

Σε μια τελευταία εξέλιξη, οι ΗΠΑ έδωσαν στην Τουρκία διορία μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου προκειμένου να αποσυρθεί από τη συμφωνία της με τη Ρωσία διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές συνέπειες συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
 
https://sputniknews.gr/kosmos/201905223484349-akar-tourkia-rosia-ekpaideusi-s400/