Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Μυστηριώδεις σεισμοί σε όλο τον κόσμο. η επιστημονική κοινότητα, δεν έχει ακόμη κατανοήσει πλήρως το ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο

 
 
Η γέννηση ενός υποβρυχίου ηφαιστείου κοντά σε γαλλικό νησί που βρίσκεται ανάμεσα
στην Αφρική και τη Μαδαγασκάρη, θα μπορούσε να ρίξει φως σε ένα παζλ που έχει μπερδέψει τους επιστήμονες τον τελευταίο χρόνο.
Το μικρό υποβρύχιο ηφαίστειο, που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα μακριά από το μικροσκοπικό γαλλικό νησί Μαγιότ, ενδέχεται να συνδέεται με μια σειρά από μυστηριώδεις σεισμούς, σύμφωνα γαλλική ερευνητική αποστολή και όπως αναφέρει το National Geographic.
Υπό τον συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), η ερευνητική αποστολή είχε ως στόχο να αποσαφηνίσει την προέλευση της ασυνήθιστης σεισμικής δραστηριότητας στο τροπικό νησί ανάμεσα στην Αφρική και τη Μαδαγασκάρη, το τελευταίο έτος.
Ενώ το μικρό νησί έχει βιώσει πολλές δονήσεις, η μεγαλύτερη εκ των οποίων μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, έχουν ανιχνευτεί σποραδικά χαμηλής συχνότητας κύματα από αισθητήρες μέχρι και 17.000 χιλιόμετρα μακριά από το Μαγιότ.
​Σύμφωνα με δήλωση του Γαλλικού Γραφείου Γεωλογικής και Μεταλλευτικής Έρευνας, η ομάδα ανακάλυψε ένα νέο ηφαίστειο που βρίσκεται 3.500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Κατά το ίδιο Γραφείο, αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται γέννηση υποβρυχίου ηφαιστείου.
Εκτιμάται ότι το ηφαίστειο έχει 800 μέτρα ύψος και πλάτος 4-5 χιλιόμετρα.
Οι επιστήμονες επεξεργάζονται τώρα τα δεδομένα που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τους τελευταίους μήνες και προσπαθούν να αξιολογήσουν τους κινδύνους για σεισμούς, ηφαίστεια και τσουνάμι.
​Ωστόσο, οι αρχές, καθώς και η επιστημονική κοινότητα, δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως το ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο.
Όπως πάντως επισημαίνει το National Geographic, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, ενώ η ερευνητική ομάδα αρνήθηκε επίσης να προβεί σε κάποιο σχόλιο, λέγοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να ερευνηθούν.
Ο Κεν Ρούμπιν από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης τόνισε ότι εξακολουθεί να είναι ασαφές αν το ηφαίστειο είναι εντελώς νέο ή απλώς πρόκειται για «νέο ηφαιστειακό ίζημα σε μια προϋπάρχουσα ηφαιστειακή δομή».
 
https://sputniknews.gr/texnologia/201905223487583-seismoi-ypobryxio-hfaisteio/