Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Πανίσχυρο το Ισραήλ και όταν παρανομεί!

Μετά την αιματηρή επίθεση του Ισραήλ εναντίον των πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους και τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε αυτή η παράνομη δολοφονική ενέργεια «του ταραχοποιού της Μέσης Ανατολής», η διεθνής κοινότητα ξεσηκώθηκε για τη λήψη μέτρων, με κύριο αίτημα την άρση της εντελώς παράνομης πράξης αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από την πανίσχυρη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ.
Από την ημέρα της ισραηλινής επίθεσης (Κυριακή 30 Μαΐου) ουδεμία ενέργεια έγινε για να διευκρινιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η ισραηλινή επίθεση.
Το πανίσχυρο διεθνές εβραϊκό λόμπι και κυρίως αυτό που ουσιωδώς επηρεάζει τη συμπεριφορά και την πολιτική των ΗΠΑ, για μια ακόμη φορά, κατάφερε να θριαμβεύσει. Όλες οι προσπάθειες του εβραϊκού λόμπι και του πρωθυπουργού του Ισραήλ επικεντρώθηκαν τις ημέρες που πέρασαν στην προσπάθεια να απορριφθεί το αίτημα για τη σύσταση διεθνούς επιτροπής προς διαλεύκανση των συνθηκών που προκάλεσαν τη διάλυση της αρμάδας που μετέφερε την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέδωσαν στις πιέσεις, καθώς και οι κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών και κυρίως των ευρωπαϊκών χωρών. Και το αποτέλεσμα είναι ότι τις συνθήκες του συμβάντος θα τις διερευνήσει ισραηλινή επιτροπή με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό του Ισραήλ! Πρωτοφανής εξευτελισμός της έννοιας της δικαιοσύνης από τις ΗΠΑ για άλλη μια φορά. Αν οι ΗΠΑ δεν δέχονταν αυτόν τον εξευτελισμό, το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ποτέ ότι ο δράστης θα είναι αυτός που θα απονείμει τη δικαιοσύνη. Σε επικίνδυνο κατήφορο βαδίζει ο Ομπάμα και πρέπει να ξυπνήσει πριν να είναι αργά. Από τα άλλα κράτη, έστω και τα μεγάλα, σιωπή του τάφου. Και μάλλον το συμβάν αρχίζει να ξεχνιέται από τους ηγέτες των κρατών. Όμως φαίνεται ότι διατηρείται στη διεθνή κοινή γνώμη, χάρη σε ορισμένες ενέργειες στις οποίες προβαίνει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

 Ο οποίος κατήγγειλε τη δολοφονική συμπεριφορά της ισραηλινής πολεμικής μηχανής και ζητάει από τον ΟΗΕ και τους άλλους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς να πειθαναγκάσουν το Ισραήλ να άρει αμέσως τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, να καταβάλει αποζημίωση για τους νεκρούς και τις υλικές ζημιές που προκάλεσε η επίθεσή τους και να καταδικάσει όλες τις παρανομίες του Ισραήλ εις βάρος του παλαιστινιακού λαού. Θαρραλέα η στάση του Ερντογάν, πράγματι αποδεικνύει ότι δεν τον ενδιαφέρει πλέον η συμμαχία με το Ισραήλ. Οι ηγέτες των άλλων χωρών φαίνεται να έχουν «ξεχάσει το επεισόδιο». Αλλά στο πλευρό του Ερντογάν βρίσκεται σύσσωμος ο σύνδεσμος των αραβικών κρατών, με εξαίρεση την αμερικανοκίνητη Σαουδική Αραβία.

Το Ισραήλ, έχοντας εξασφαλισμένη την αμερικανική ανοχή και εύνοια θεώρησε ότι ήταν ευκαιρία να δώσει μια σκληρή απάντηση στον Ερντογάν για τον εξευτελισμό της ισραηλινής αντιπροσωπείας στο Νταβός. Και γι' αυτό το τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» υπέστη τη σφοδρότερη επίθεση και είχε τα περισσότερα θύματα σε νεκρούς και τραυματίες. Αλλά με αυτόν τον τρόπο το μόνο που κατάφερε το Ισραήλ ήταν να απομονωθεί εντελώς από τη διεθνή κοινότητα, έστω και προσωρινά.
Ας δούμε όμως και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.
Η κυβέρνησή μας σωστά αντέδρασε αμέσως και ματαίωσε την πρώτη φάση της ελληνοϊσραηλινής αεροπορικής άσκησης, ενώ ζήτησε και την άμεση απελευθέρωση και τον επαναπατρισμό των ελλήνων ναυτικών και ακτιβιστών που μετείχαν στην ειρηνευτική αποστολή.

Για τη δολοφονική απόπειρα των Ισραηλινών η αντίδραση ήταν συγκρατημένη φραστικά, αφού επρόκειτο ουσιαστικά για μια τυπική καταδίκη μιας αιματηρής παρανομίας. Μένει να δούμε εάν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η δεύτερη φάση της άσκησης, που έχει προγραμματιστεί για το τέλος Ιουνίου. Η αεροπορική αυτή άσκηση για το Ισραήλ έχει μεγάλη σημασία, καθώς ο αεροπορικός χώρος αυτού του παράνομου κρατιδίου είναι εντελώς περιορισμένος και όλα τα γειτονικά του κράτη έχουν κλειστά τα αεροπορικά τους σύνορα για την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Το Ισραήλ έχει ανάγκη αυτήν την άσκηση και, αν πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση, θα κερδίσουμε την εύνοια αυτού και των ΗΠΑ, θα χάσουμε όμως τη φιλία μας με όλα τα αραβικά κράτη και με το Ιράν, και θα στρέψουμε τη διεθνή κοινή γνώμη εναντίον μας.