Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Εθνικό συμφέρον: Κύπρος και Παλαιστίνη

Η Ελλάδα είναι κράτος με εθνικά συμφέροντα και όχι κάποια μη κυβερνητική οργάνωση. Η εξωτερική της πολιτική δεν περιορίζεται στα αισθήματα αλληλεγγύης προς τρίτους. Κρίνει τα γεγονότα με βάση αξίες και το εθνικό της συμφέρον. Ως προς τις πρόσφατες εξελίξεις, έχει να επιτελέσει ένα διττό καθήκον. Αφενός να σταθεί αλληλέγγυα προς το λαό της Παλαιστίνης, που του αρνούνται θεμελιακά δικαιώματα. Από την άλλη, να κρατά αποστάσεις από τις υποκρισίες της Τουρκίας. Να μην της δώσει περιθώρια αναβάθμισης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και σε εκείνη των Βαλκανίων. Κι αυτό διότι η Ελλάδα έχει άμεσα συγκρουόμενα συμφέροντα με την Τουρκία.
Η Ελλάδα οφείλει να στηρίζει το κίνημα αλληλεγγύης που μάχεται το εμπάργκο της Γάζας και την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών.
 Ταυτόχρονα, οφείλει να καταγγέλλει την κατοχή στην Κύπρο και να εκφράζει με όλα τα μέσα την αλληλεγγύη της απέναντι στον κυπριακό λαό, που υφίσταται την μπότα του κατοχικού τουρκικού στρατού.

Η Ελλάδα οφείλει να καταδικάσει τις παρανομίες του Ισραήλ στα διεθνή χωρικά ύδατα. Ταυτόχρονα, να καταγγέλλει το casus belli της Τουρκίας ως προς τη χρήση του Διεθνούς Δικαίου που δίνει το δικαίωμα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η Ελλάδα οφείλει να καταγγείλει την υποκρισία της Τουρκίας ως προς τη βία που άσκησε το Ισραήλ στα διεθνή χωρικά ύδατα, όταν με πρόσφατη συμφωνία με την Αλβανία διεκδικεί ανάλογο δικαίωμα για τον εαυτό της στην Αδριατική, ενώ εισέρχεται παράνομα στο ιρακινό έδαφος προκειμένου να σκοτώνει Κούρδους αντάρτες.

Η Ελλάδα οφείλει να καταδικάσει τη βία που χρησιμοποιεί το κράτος του Ισραήλ κάτω από το αίσθημα της ιστορικής του ανασφάλειας, αλλά και να καταδικάσει τον απάνθρωπο αποκλεισμό της Γάζας. Οφείλει, όμως, ταυτόχρονα, να καταγγέλλει τα βασανιστήρια που γίνονται στους τουρκικές φυλακές σε βάρος Κούρδων μαχητών, αλλά και εκπροσώπων άλλων θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.

Με άλλα λόγια, συνολικά, η κριτική της Ελλάδας προς το Ισραήλ είναι μια δημοκρατική κριτική. Δεν είναι η ίδια με εκείνη της Τουρκίας. Ούτε μία στιγμή δεν πρέπει να ξεχνά η ελληνική εξωτερική πολιτική ότι όλα αυτά που καταγγέλλει η Τουρκία ενάντια στο Ισραήλ τα πράττει η ίδια σε βάρος των πολιτών και γειτόνων της.

Η Ελλάδα καταδικάζει όλα τα εγκλήματα, από όπου κι αν προέρχονται. Όλες τις παραβιάσεις του διεθνούς νόμου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από όποια χώρα κι αν εκπορεύονται. Κριτικάρει το Ισραήλ, αλλά δεν συμπορεύεται με την Τουρκία, ούτε έχει πρόθεση να την ξεπλύνει από εγκλήματα και υποκρισίες. Η Ελλάδα διαθέτει αυτοτελή και δίκαιη εξωτερική πολιτική. Έχει αξίες και συμφέροντα. Δεν θα παρασυρθεί στις στρατηγικές έντασης που ακολουθούν Ισραήλ και Τουρκία. Αντίθετα, οφείλει να διαμεσολαβήσει προκειμένου να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή και δίκαιη λύση στο Παλαιστινιακό και το Κυπριακό.

του Νίκου Κοτζιά
m-epikaira.gr