Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Κυπριακό μοντέλο και για το Κόσσοβο. Διδάγματα και μαθήματα διεθνούς πολιτικής.

Ο νέος συντηρητικός υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Μεγάλης Βρετανίας, κ. David Lidington, πρότεινε στο Βελιγράδι ,την εφαρμογή του « Κυπριακού μοντέλου», σε ό,τι αφορά την είσοδο της Σερβίας στην Ε.Ε. όπως αποκάλυψε ο γραμματέας του σερβικού υπουργείου για το Κοσσυφοπέδιο, κ. Ιβάνοβιτς.
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Βελιγράδι , Mary Warlick, δήλωσε , ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν αναμένουν από τη Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, και κάτι τέτοιο δεν είναι προαπαιτούμενο για τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το ίδιο ισχύει για την υποστήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον στην ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. «Όμως, επιθυμούμε να δούμε τη Σερβία να συνεργάζεται εποικοδομητικά με την Πρίστινα, με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τους άλλους σημαντικούς διεθνείς πρωταγωνιστές, στην αναζήτηση ρεαλιστικών λύσεων που θα βελτιώσουν τη ζωή όλων των πολιτών του Κοσσόβου»,είπε η κυρία Warlick.
Ο κ.Ιβάνοβιτς αποκάλυψε επίσης ότι «ανησυχεί» για το ότι οι «Δυτικές δυνάμεις» θα μπορούσαν να προτείνουν διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, διότι ο «πραγματισμός» προσφέρει λύσεις που θα ενέπνεαν την διχοτόμηση.
 «Το εδαφικό, δεν θα τεθεί ούτε από εμάς, ούτε από τους Αλβανούς. Αλλά η Δύση μπορεί να αντιληφθεί πως δεν μπορεί να λύσει με κανέναν άλλο τρόπο το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και επομένως μπορεί να προτείνει τη διχοτόμηση», είπε ο κ. Ιβάνοβιτς.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βελιγράδι, Βενσάν Ντεζέρ έδωσε την απάντηση της Ευρώπης προς το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον , στο ραδιόφωνο της Cia , (Free Europe, 23/06/2010), λέγοντας ότι, «υπάρχουν πολλά και διάφορα μοντέλα και λύσεις για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, και ότι η λύση είναι ζήτημα χρόνου, υπομονής και επίπονης εργασίας». επίπονου έργου.

«Για κάθε επόμενο βήμα σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να περιμένουμε την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για το νόμιμο ή όχι της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου», υπογράμμισε, και πρόσθεσε: «Έχουμε 22 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνωρίζουν το Κόσσοβο, και 5 χώρες-μέλη που δεν το αναγνωρίζουν, και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να βρούμε λύση».

Επομένως ο άξονας Λονδίνου –Ουάσιγκτον, προωθεί την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. χωρίς την προηγούμενη επίλυση του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με το «κυπριακό μοντέλο»,και η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.

Σπύρος Χατζάρας