Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Υπάρχει non paper με απαιτήσεις της Άγκυρας στην Θράκη;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, πριν από την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Tayyip Erdogan, επέδωσε απόρρητο non paper στο ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο θίγει ζητήματα μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη. Το έγγραφο μάλιστα φέρεται να επιδόθηκε από το Γενικό Γραμματέα του τουρκικού ΥΠΕΞ Feridun Sinirlioglu. Το απόρρητο non paper της Τουρκίας αναφέρεται μεταξύ άλλων στα εξής ζητήματα:
1.στη διατήρηση και ενίσχυση της μειονοτικής εκπαίδευσης,
2.στην εκλογή των μουφτήδων και όχι στον διορισμό τους από την ελληνική Πολιτεία,
3.στην εκλογή των διαχειριστικών επιτροπών των βακουφίων από την ίδια τη μειονότητα και
4.στην αναγνώριση των μειονοτικών συλλόγων που φέρουν το επίθετο "τουρκικός", όπως η γνωστή Τουρκική Ενωση Ξάνθης.

Ιδιαίτερα στο θέμα της εκπαίδευσης οι προθέσεις της Αγκυρας είναι σαφέστατες. Η Τουρκία εμφανίζεται να έχει ενοχληθεί από το γεγονός ότι η δημόσια εκπαίδευση είναι υποχρεωτική από το νηπιαγωγείο. Οι διαμαρτυρίες αυτές έχουν εκφραστεί τόσο από τους μουσουλμάνους βουλευτές όσο και από τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Για τον λόγο αυτό ζητεί τα δημόσια νηπιαγωγεία στη Θράκη να είναι δίγλωσσα, ώστε να χρησιμοποιούν τα παιδιά που προέρχονται από τη μειονότητα τόσο την ελληνική όσο και την τουρκική γλώσσα. Διαφορετικά εκφράζει το αίτημα να ανοίξουν και μειονοτικά νηπιαγωγεία με πρωτοβουλία της ελληνικής Πολιτείας.

Επιπλέον η Αγκυρα ζητεί την κατασκευή νέων μειονοτικών σχολείων, κυρίως γυμνασίων. Για τις ορεινές περιοχές όπου κατοικούν συμπαγείς μειονοτικοί πληθυσμοί η Αγκυρα ζητεί να μετατραπούν τα δημόσια σχολεία σε μειονοτικά.