Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Οι ισραηλινοί κομάντο έπεσαν στην παγίδα, μύθος η εκπαίδευση τους !

Καταγγέλλει την στρατιωτική επιχείρηση ο ισραηλινός Τύπος
Την επομένη της αιματηρής ισραηλινής επιδρομής εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής ο ισραηλινός Τύπος καταγγέλλει το «φιάσκο» και τα σφάλματα μιας πολιτικής ηγεσίας κατώτερης των περιστάσεων.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εκφράζουν έντονη θλίψη για την «παγίδα» στην οποία έπεσαν οι ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, οι οποίες επέδραμαν χθες εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής και καταγγέλλουν ως φιάσκο την επιχείρηση, ενίοτε σε βιτριολικούς τόνους.
«Η ομάδα των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού εστάλη για να επιτελέσει μια αποστολή που ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία...Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς δεν έχουμε τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, ούτε την κυβέρνηση, η οποία (σήμερα) στην πλειοψηφία της απαρτίζεται από άχρηστους και τιποτένιους, που χρειάζεται το Ισραήλ», γράφει η εφημερίδα Maariv.
«Παγίδα», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Yediot Aharonot χτυπημένος με κόκκινα γράμματα. Ένας από τους συντάκτες του κύριου άρθρου ζητεί την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο κύριος υπεύθυνος της αποτυχίας της επιχείρησης. «Έχασε την ισχύ για να οδηγήσει το Ισραήλ στη νίκη», γράφει προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει αρκετά μεγάλη σκούπα για να κρύψει αυτήν την αποτυχία κάτω από το χαλί».

Άλλος αρθρογράφος, ο Ναούμ Μπαρνεά, απαριθμεί όλα τα πολιτικά και στρατιωτικά σφάλματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και συμπεραίνει ότι από αυτή βγαίνει ενισχυμένος ο άξονας Τουρκία-Ιράν-Συρία-Χαμάς.

«Η εικόνα του Ισραήλ επιδεινώθηκε, η Δυτική Όχθη είναι πιθανόν να αναφλεγεί, όπως και η κοινότητα των Αράβων του Ισραήλ. Ελπίζω ότι καμία από αυτές τις καταστροφικές προφητείες δεν θα επιβεβαιωθεί. Αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: τίποτε καλό δεν θα βγει από την ιστορία αυτή», γράφει.

Σύμφωνα με τη δωρεάν εφημερίδα Israel Hayom, που υποστηρίζει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, «Οι στρατιώτες αντιμετώπισαν λιντσάρισμα». «Κάποιος διέπραξε ένα σφάλμα και οι μαχητές του κομάντο πλήρωσαν το τίμημα», γράφει.

Η Jerusalem Post, αγγλόφωνη εφημερίδα της δεξιάς, κάνει επίσης λόγο για «φιάσκο» και αναρωτιέται «για ποιόν λόγο ο ισραηλινός στρατός υποτίμησε σε τέτοιο βαθμό την εχθρική στάση εκείνων που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ''τρομοκράτες''».

Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης «την παγκόσμια κατακραυγή» την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει το Ισραήλ.

Η εφημερίδα της αντιπολίτευσης Haaretz κάνει λόγο για «φιάσκο στη μέση της θάλασσας», ενώ στην ανάλυση που υπογράφει ο Γιόσι Σαρίντ, πρώην βουλευτής της ισραηλινής αριστεράς, βάζει τον τίτλο: «Επτά ηλίθιοι στο (ισραηλινό) συμβούλιο ασφαλείας».

Το κύριο άρθρο της εφημερίδας φέρει τον τίτλο «Το τίμημα μιας εσφαλμένης πολιτικής».

«Η μόνη πιθανότητα να πεισθούν οι Ισραηλινοί και οι φίλοι μας στον κόσμο ότι το Ισραήλ λυπάται για την σύγκρουση αυτήν και το αποτέλεσμά της είναι η δημιουργία μιας κρατικής επιτροπής έρευνας για να προσδιορίσει ποιός πρέπει να πληρώσει διότι αποφάσισε την εφαρμογή αυτής της επικίνδυνης πολιτικής».

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ