Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Η εσκεμμένη τρομοκρατία φέρνει τον άνθρωπο ποιο κοντά στο ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Bρυξέλλες: Στο όνομα της αντιτρομοκρατικής πολιτικής, η ΕΕ, παραδίδει στις ΗΠΑ, τραπεζικά δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών .
Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπέγραψε σήμερα στις Βρυξέλλες μία συμφωνία για την πρόσβαση των ΗΠΑ σε τραπεζικά δεδομένα που θα ισχύει από την 1η Αυγούστου, στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επικυρώσει στις αρχές Ιουλίου.
Οι βασικές πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου ήραν την προηγούμενη εβδομάδα τις τελευταίες τους επιφυλάξεις, όμως πρέπει να επικυρώσουν την συμφωνία σε ψηφοφορία κατά τη διάρκεια μίας συνόδου της ολομέλειας που θα γίνει στο Στρασβούργο από τις 5 έως τις 8 Ιουλίου.
"Αυτή η συμφωνία επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στο σχέδιο που απορρίφθηκε από τους ευρωβουλευτές το Φεβρουάριο και ελπίζουμε ότι θα ψηφιστεί στο Στρασβούργο την επόμενη εβδομάδα", δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Η συμφωνία υπεγράφη εξ ονόματος των ΗΠΑ από τον Μάικλ Νόντμαν, επιτετραμένο των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, και για την ΕΕ από τον ισπανό υπουργό Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα και την Μάλμστρεμ.

Στην Σεσίλια Μάλμστρεμ είχε ανατεθεί από τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ να διαπραγματευθεί με την Ουάσινγκτον τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να έχει πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα και στις πληροφορίες περίπου 8.000 θεσμών και τραπεζών συνολικά 200 χωρών, στοιχεία τα οποία διαχειρίζεται η εταιρεία Swift, η έδρα της οποίας είναι στις Βρυξέλλες.

Οι ΗΠΑ έχουν απόλυτη ανάγκη αυτή τη συμφωνία. "Περιμέναμε αυτή την ημέρα από τον Φεβρουάριο, διότι δεν έχουμε κανένα δεδομένο και έχουμε τα χέρια δεμένα για τις έρευνές μας", δήλωσε ο Ντόντμαν.