Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ


Το δικαστήριο της Χάγης ,δημιουργήθηκε για να δικάζει Μόνο Ορθόδοξους ηγέτες και ήρωες από τον πόλεμο της Σερβίας !
Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, κατέθεσε προσφυγή, με την οποία αμφισβητεί τη νομιμότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), ενώπιον του οποίου δικάζεται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου.
Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι το εκτελεστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας, υπερέβη τις αρμοδιότητές του, όταν ίδρυσε το Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1993. Επίσης, αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «μεταβίβασε τις μη υπάρχουσες νομοθετικές εξουσίες στο δικό του δημιούργημα, το ICTY».

«Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για την προσφυγή, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς θεωρεί ότι είναι ηθική υποχρέωσή του απέναντι στην ιστορία και στην παγκόσμια κοινή γνώμη να αμφισβητήσει την εγκυρότητα και τη νομιμότητα του δικαστηρίου», αναφέρεται στην προσφυγή.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς κατηγορείται για γενοκτονία σε βάρος του μη σερβικού πληθυσμού στη Σρεμπρένιτσα και σε επτά ακόμη δήμους της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, για εκδίωξη, δολοφονίες, απελάσεις, απάνθρωπη συμπεριφορά, εκφοβισμό, παράνομες επιθέσεις εναντίον αμάχων και απαγωγές στη διάρκεια του πολέμου την περίοδο 1992-1995.

Ο πρώην πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας συνελήφθη στις 21 Ιουλίου του 2008 και στις 30 Ιουλίου του ίδιου έτους εκδόθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), ύστερα από 12 χρόνια διαφυγής.
Η δίκη του άρχισε στις 27 Οκτωβρίου του 2009 και διακόπηκε στις 5 Νοεμβρίου, επειδή ο κατηγορούμενος αρνείται να συμμετάσχει στη δίκη, τονίζοντας ότι δεν του δόθηκε χρόνος για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. Το δικαστικό συμβούλιο του ICTY όρισε το Βρετανό δικηγόρο Ρίτσαρντ Χάρβεϊ εκπρόσωπο του Κάρατζιτς και αποφάσισε συνέχιση της δίκης την 1η Μαρτίου του 2010.
www.kathimerini.gr