Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΤΑ ΑΙΓΑΙΟΥ


Πιστή στην πάγια τακτική της να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να υπενθυμίζει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο η Τουρκία επιχείρησε χθες να παρεμποδίσει τη διεξαγωγή της ελληνικής αεροναυτικής άσκησης «Ιωνάς».
Συγκεκριμένα, τέσσερα τουρκικά μαχητικά F-16 εισέβαλαν σε περιοχή, η οποία ήταν δεσμευμένη με ΝΟΤΑΜ ως και τα 10.000 πόδια (νοτίως της Χίου), στις 13.30 και πέταξαν χαμηλά, περίπου σε ύψος 2.200 ποδών, για περίπου πέντε λεπτά. Την ώρα που τα τουρκικά μαχητικά εισήλθαν στη δεσμευμένη περιοχή, τα ελληνικά πολεμικά πλοία και ελικόπτερα εκτελούσαν σενάριο που προέβλεπε διάσωση πληρώματος πλοίου που κινδύνευε. Το υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να προχωρήσει σε αυστηρό διάβημα προς την Αγκυρα για το συμβάν αυτό, το οποίο ενείχε σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος, ενώ το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ενημέρωσε ήδη τις αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ.
Τα τέσσερα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη είχαν αποσπαστεί από σχηματισμό 10 τουρκικών F-16 και RF-4 που μαζί με ένα νατοϊκό ραντάρ ΑWΑCS ασκούνταν στην περιοχή. Τυπικά λοιπόν επιχειρούσαν υπό νατοϊκό σχεδιασμό και έλεγχο. Οταν έγινε αντιληπτή η κίνηση των Τούρκων, ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν εικονικά τους εισβολείς.

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βρίσκονταν τρία πολεμικά πλοία (συγκεκριμένα μία φρεγάτα και δύο κανονιοφόροι), ενώ συμμετείχαν επίσης ένα ελικόπτερο «Σούπερ Πούμα» και ένα «Σικόρσκι». Ενδεικτικό της προκλητικότητας των Τούρκων ήταν το γεγονός ότι στη φρεγάτα επέβαινε σύσσωμη η ελληνική στρατιωτική ηγεσία: ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ι.Γιάγκος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Φρ. Φράγκος, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γ. Καραμαλίκης και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Β. Κλόκοζας. ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (ΒΗΜΑ)

Τουρκική πρόκληση με κάλυψη του ΝΑΤO Μαχητικά υπό ΝΑΤΟικό σχεδιασμό και έλεγχο εισέβαλαν στο χώρο διεξαγωγής ελληνικής άσκησης
Ανοιχτή τουρκική πρόκληση υπό την πλήρη κάλυψη του ΝΑΤΟ σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο Αιγαίο, με την εισβολή τουρκικών μαχητικών υπό ΝΑΤΟική σημαία και έλεγχο στο χώρο που διεξαγόταν ελληνική άσκηση και την ώρα που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Συγκεκριμένα, στη δεσμευμένη περιοχή νότια της Χίου, κάτω από το ύψος των 10.000 ποδών, όπου εκτελείτο η ελληνική αεροναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης «ΙΩΝΑΣ», εισήλθε στη 1.30 μ.μ. έως και τη 1.35 και σε ύψος 2.200 πόδια σχηματισμός 4 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, που «επιχειρούσε υπό ΝΑΤΟικό σχεδιασμό και έλεγχο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ.
Να σημειωθεί ότι τα τουρκικά μαχητικά ήταν κάτω από τον έλεγχο του ΝΑΤΟικού αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης, το οποίο διοικείται από Αμερικανό διοικητή και Τούρκο υποδιοικητή. Αμέσως ενεργοποιήθηκε η θερμή τηλεφωνική γραμμή «HOT LINE», μεταξύ των δύο ΝΑΤΟικών κέντρων αεροπορικών επιχειρήσεων, του CAOC-7 (Λάρισα) και CAOC-6 (Εσκί Σεχίρ). Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, καταπλέει και θα παραμείνει μέχρι τις 25 Νοέμβρη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ΝΑΤΟική μοίρα 6 πολεμικών πλοίων, ανάμεσά τους ένα τουρκικό και ένα ελληνικό, της μόνιμης δύναμης αντιναρκικού πολέμου του ΝΑΤΟ. Η ΝΑΤΟική μοίρα προέρχεται από τουρκική άσκηση στα Δαρδανέλια.
«Ιδέες» και εκθέσεις
Στο μεταξύ, σε πορεία διμερών διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά, οδηγεί την Αθήνα η αμερικανική διπλωματία, η οποία έχει ήδη προετοιμάσει και σύντομα θα επιδώσει δέσμη ιδεών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του δεύτερου αναπληρωτή υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, ανακοινώθηκε στην ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Αμυνας η αμερικανική απόφαση για ενεργή διαμεσολάβηση - διαιτησία. Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Αμυνας δεκαπέντε μέρες πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα είχε παρουσιάσει και συζητήσει τις «ιδέες» της Ουάσιγκτον με την τουρκική ηγεσία, κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Αγκυρα έχει ήδη κινητοποιηθεί και αξιοποιεί τις αμερικανικές «ιδέες», υπογραμμίζοντας έμπρακτα, με παραβιάσεις και με δεσμεύσεις περιοχών για ασκήσεις, τα ζητήματα που υποτίθεται ότι θα πρέπει να διευθετηθούν. Οι αμερικανικές «ιδέες» αφορούν στην αντιμετώπιση των καθημερινών ζητημάτων που προκύπτουν στον ελληνικό εναέριο χώρο και στο χώρο ευθύνης του ελληνικού FIR, ώστε ανεμπόδιστα να προωθηθούν τα νέα στρατηγικά σχέδια (αντιπυραυλική ασπίδα) των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να παραδοθούν στο ελληνικό Γενικό Επιτελείο, στα πλαίσια της «τεχνοκρατικής» προσέγγισης του θέματος.Οι αμερικανικές διαθέσεις για την προώθηση διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά, αποτυπώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα στελεχών μεγάλης αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» στις επαφές τους με στελέχη των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών. Στόχος των επαφών τους ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνταξη έκθεσης προς το αμερικανικό ΥΠΕΞ για τα Ελληνοτουρκικά και υποβολή προτάσεων για τη διευθέτηση των προβλημάτων.ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τουρκική πρόκληση με Νατοϊκή «κάλυψη» στο ανατολικό Αιγαίο
Ρεπορτάζ: Δ. Βερύκιος
Τα επικίνδυνα παιχνίδια των Τούρκων στο Αιγαίο συνεχίζονται και μάλιστα την Πέμπτη και υπό την επίβλεψη Νατοϊκού αεροσκάφους τύπου Awacs δέκα Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν σε προκλήσεις, εισβάλοντας σε χώρο όπου πραγματοποιούταν Ελληνική στρατιωτική άσκηση νοτίως της Χίου. Συγκεκριμένα, στις 13:00 τα Τουρκικά αεροσκάφη μπήκαν στον Ελληνικό εναέριο χώρο νοτίως της Λέσβου, κινήθηκαν νότια δυτικώς της Χίου και νοτίως του νησιού τέσσερα απ’ αυτά παραβίασαν το χώρο, όπου πραγματοποιούταν η άσκηση «Ιωνάς».
Πηγή: ALPHA
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης
infognomonpolitics.blogspot.com