Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

ΑΞΙΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ !


Στις 20 Νοεμβρίου ο Πρωθιεράρχης της ΡΟΕ, Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλος συμπληρώνει τα 63 του χρόνια. Παρ΄όλο που στο εκκλησιαστικό περιβάλλον δεν συνηθίζεται να τιμούνται τα γενέθλια των κληρικών, όλη η ορθόδοξη Ρωσία και όλος ο χριστιανικός κόσμος προσεύχεται εις την υγεία του 16 πρωθιεράρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο Πατριάρχης Κύριλλος είναι φιγούρα διεθνούς σημασίας, πάστορας παγκοσμίων διαστάσεων,- λέει ο εκπρόσωπος του Μοσχοβήτικου Πατριαρχείου Βσέβολοντ Τσάπλιν.
Στον ορθόδοξο κόσμο εμφανίστηκε άνθρωπος με προσόντα του πνευματικού ηγέτη, εμπνευσμένου προκαθήμενου, εξαιρετικής αξίας διανοουμένου καθως και θαυμάσιου διαχειριστή. Και το οτι ακριβώς στη ρωσική εκκλησία εμφανίστηκε τέτοις Πατριάρχης αποτελεί μεγάλη εύνοια του Θεού.
Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλος (το κοσμικό του όνομα είναι Βλαντίμιρ Γκουντιάγιεβ ) γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1946 στο Λένινγκραντ. Ο πατέρας του Μιχαήλ Γκουντιάγιεβ ήταν πολύ γνωστός στη πόλη ιερέας.
Ο μελλοντικός πρωθιεράρχης της ΡΟΕ δεν κατάλαβε αμέσως τον ιερατικό του προορισμό. Αφού τελείωσε την 8-η τάξη του σχολείου, άρχισε να δουλεύει σε μια γεωλογική αποστολή,συνεχίζοντας ταυτόχρονα τις σπουδές του στο σχολείο. Και μόνο το 1965 εγγράφτηκε πρώτα σε σεμινάριο, και μετά στην Ιερατική Ακαδημία του Λένινγκραντ, απ΄όπου αποφοίτησε με άριστα. Το 1969 ο Βλαντίμιρ Γκουντιάγιεβ έγινε μοναχός αποκτόντας και το σημερινό του όνομα Κύριλλος. Το έχει διαλέξει ο ίδιος προς τιμή ενός απο τους αδελφούς-διαφωτιστές Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Πάνω απο 30 χρόνια ήδη ο Κύριλλος υπηρετεί στην εκκλησία. Πρώτα ως αρχιμανδρίτης, μετά μητροπολίτης Σμολένσκι και Καλινινγκράτσκι, και τώρα προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σ΄αυτο το ανώτατο αξίωμα ο σημερινός Πατριάρχης εκλέχτηκε στις 26 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Με το όνομά του σήμερα συνδέουν την αρχή του μεγάλου διαθρησκευτικού διαλόγου με διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις, τη σημαντική διεύρυνση της γεωγραφίας της ΡΟΕ και την υπερνίκηση της διάσπασης που υπήρχε μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του εξωτερικού.

Τη σημερινή 63-τη επέτειο του ο πρωθιεράρχης της ΡΟΕ θα γιορτάσει πολύ σεμνά, σε στενό περιβάλλον. Αλλά, όλος ο ορθόδοξος κόσμος θα προσεύχεται για την υγεία του, — λέει ο Βσέβολοντ Τσάπλιν.
Αυτή τη μέρα όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί παρακαλούν το Θεό να ενισχύσει τις δυνάμεις του. Να του δόσει τη δυνατότητα με την ίδια πίστη και ευσέβεια να τελεί θείες λειτουργίες, με την ίδια σοφία και το ίδιο θάρρος να διατηρεί και να αναπτύσσει σχέσεις με τους πιο διαφορετικούς ανθρώπους, τους πολίτες διαφόρων χωρών και λαών. Και, βέβαια, σ΄αυτη την υπηρεσία του χρειάζεται η υποστήριξη όλης της εκκλησίας, όλων αυτών που την αποτελούν: των ιεραρχών, ιερομοναχών καθως και των απλών πιστών.
ruvr.ru