Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ π.ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, 'Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ'





ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΣΚΙΑΧΤΡΟΥ.
Διεθνές επιστημονικό συνέδριο Ελληνοτουρκικής συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη
Σκοπός της ενδιαφέρουσας διήμερης συνάντησης πανεπιστημιακών, εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, φορέων της αυτοδιοίκησης, ερευνητών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από την Ελλάδα και την Τουρκία είναι η διερεύνηση των προοπτικών για την ανάπτυξη ενός πολιτισμού αλληλεγγύης στο χώρο του Αιγαίου. Απώτερος στόχος είναι να μπορέσουν Ελλάδα και Τουρκία να διαμορφώσουν κοινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης προβλημάτων, όπως η οικονομική κρίση, αλλά και κοινωνικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά ζητήματα.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την πίστη του στη δύναμη και την αποτελεσματικότητα του διαλόγου, τόσο του κοινωνικού, όσο και του διαθρησκειακού επισημαίνοντας ότι «Πιστεύομεν εις την δύναμιν και την αποτελεσματικότητα του διαλόγου. Ο διάλογος δεν έχει χαμένους». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι είναι αδήριτη η ανάγκη ειλικρινούς διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ κοινωνικών, ανθρωπιστικών και ειρηνιστικών κινημάτων αλλά και των Θρησκειών προκειμένου μέσα από κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την προστασία του απειλούμενου περιβάλλοντος να διαμορφωθεί το κοινό μέλλον της ανθρωπότητας,

Ο κ. Βαρθολομαίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα και την επικαιρότητα του διαθρησκειακού διαλόγου. «Ο διαθρησκειακός διάλογος, η αλληλογνωριμία και η άρσις προκαταλήψεων» τόνισε με νόημα «προωθούν την αλληλοκατανόησιν, την προσέγγισιν των ατόμων, των λαών, των πολιτισμών. «Η αλληλεγγύη των θρησκειών», υπογράμμισε, «είναι πυρήν του πολιτισμού της αλληλεγγύης. Αυτή είναι η πραγματικότης».