Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Συνελήφθη στη Λιβύη ένας από τους πιο επικίνδυνους τζιχαντιστές του κόσμου: Ο Μεράι Ζογμπί


 

 
Ένας από τους πιο επικίνδυνους τζιχαντιστές του κόσμου, ο Μεράι Ζογμπί (Merai Zoghbi), συνελήφθη από τις Αρχές της Ανατολικής Λιβύης.
  
Το όνομα του Μεράι Ζογμπί βρίσκεται εδώ και 12 χρόνια στη λίστα τρομοκρατών που έχουν συντάξει τα Ηνωμένα Έθνη.
Τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) ανακοίνωσε ότι αιχμαλώτισε έναν από τους πλέον καταζητούμενους τζιχαντιστές στη χώρα, τον Μεράι Ζογμπί.
Η σύλληψή του έγινε κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρισης στη Ντέρνα, που είχε ως αποτέλεσμα την αιχμαλωσία ηγετών της λιβυκής Αλ Κάιντα, μεταξύ των οποίων και του Χισάμ Ασμάουι.
Ο Ζογμπί, Λίβυος τζιχαντιστής, καταζητείται από την Ιντερπόλ [δείτε εδώ] και είναι στη λίστα του ΟΗΕ με τους επικίνδυνους τρομοκράτες τα τελευταία 12 χρόνια.
Είναι ο ιδρυτής της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ Μουραμπιτούν, που αποτελεί ένα από τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα στη βόρεια Αφρική, με σημαντική ένοπλη δράση.
Σύμφωνα με έγγραφα των υπηρεσιών ασφαλείας της Λιβύης της εποχής του Καντάφι, ο Ζογμπί μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 ταξίδεψε στο Αφγανιστάν όπου και εντάχθηκε στην Αλ Κάιντα για να πολεμήσει ενάντια στους Αμερικανούς.
Από τότε μέχρι σήμερα, ο Ζογμπί αναδείχθηκε σε έναν πραγματικό διεθνή τρομοκράτη.
Επισκέφθηκε περισσότερες από δέκα χώρες, όπου χρηματοδότησε και βοήθησε να οργανωθούν μυστικές πυρήνες της Αλ Κάιντα.
Μία από τις χώρες που επέλεξε για να στήσει οργάνωση της Αλ Κάιντα ήταν και η Ιταλία.
Ωστόσο, εκεί συνελήφθη και φυλακίστηκε επειδή πιάστηκε να στρατολογεί εθελοντές για να τους στείλει στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν για εκπαίδευση.
Το 2009 του έδωσε άσυλο η Τουρκία -καμία έκπληξη- στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2011.
Μετά τα γεγονότα της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης», ο Ζογμπί επέστρεψε στη Λιβύη από την Τουρκία, όπου εντάχθηκε στην Ταξιαρχία Ραφάλα Αλ Σαχάτι, στην οποία αρχηγός ήταν ο εξτρεμιστής ιμάμης και πολιτικός Ισμαήλ Αλ Σαλάμπι. Η οργάνωση αυτή αργότερα μετονομάστηκε σε Ανσάρ Αλ Σαρία.
Ο Αλ Σαλάμπι είχε χαρακτηριστεί τρομοκράτης από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, εξαιτίας των σχέσεών του με την Αλ Κάιντα και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Το 2014 ο Ζογμπί έφτασε στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης όπου πήρε μια θέση στο Συμβούλιο των Μουτζαχεντίν.
Τότε γνώρισε και τον Χισάμ Ασμάουι και από κοινού ίδρυσαν την οργάνωση Αλ Μουραμπιτούν, η οποία πολέμησε στο πλευρό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στις μάχες της Ντέρνα το 2014.
Όταν το Ισλαμικό Κράτος διασπάστηκε από την Αλ Κάιντα, η Αλ Μουραμπιτούν παρέμεινε πιστή στην Αλ Κάιντα.
Να σημειωθεί εδώ ότι η οργάνωση Αλ Μουραμπιτούν, που σημαίνει «Οι Σκοποί», δηλαδή οι φρουροί που φυλάνε σκοπιά, σαν οργάνωση παρακλάδι της Αλ Κάιντα επεκτάθηκε σε όλη τη βορειοδυτική Αφρική με ηγέτη τον Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, με δράση στο Μάλι, στην Αλγερία, στον Νίγηρα και φυσικά στη Λιβύη.


https://www.tribune.gr/world/news/article/513785/synelifthi-sti-livyi-enas-apo-toys-pio-epikindynoys-tzichantistes-toy-kosmoy-o-merai-zogmpi.html