Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Η συγκλονιστική φωτογραφία του Κωνσταντίνου σε μια κατεστραμένη Ορθόδοξη εκκλησία και σε ένα καμμένο Δεσποτικό θρόνο, αποτυπώνει το φρόνημα του

 
Το απόγευμα θα κληθεί στο ελληνικό ΥΠΕΞ για εξηγήσεις η πρέσβης της Αλβανίας - Θα γίνει διάβημα διαμαρτυρίας από την Ελλάδα
για την εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες
- Ο 35χρονος Έλληνας έπεσε νεκρός την Κυριακή μετά από καταδίωξη των αλβανικών αρχών - Πυροβόλησε στον αέρα με καλάσνικοφ γιατί θεώρησε ότι του κατέβασαν ελληνική σημαία
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το αιματηρό περιστατικό στην Αλβανία με θύμα τον 35χρονο Έλληνα Κωνσταντίνο Κατσίφα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κάνει σαφή την πρόθεσή του να ζητήσει εξηγήσεις από τις αλβανικές αρχές. Και αυτό θα κάνει το απόγευμα της Δευτέρας (29.10.2018). Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το απόγευμα πρόκειται να κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών η πρέσβης της Αλβανίας στην Αθήνα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις και να της επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας από την ελληνική πλευρά για το θάνατο του Έλληνα ομογενούς.
Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας φέρεται να πυροβόλησε στον αέρα μετά από διαπληκτισμό με Αλβανούς αστυνομικούς, το πρωί της Κυριακής (20.10.2018) στο χωριό Βουλιαράτες, κοντά στο Αργυρόκαστρο. Ακολούθησε καταδίωξή του από Αλβανούς κομάντος, που τον εντόπισαν σε βουνοπλαγιά πάνω από το χωριό. Σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία, ο Κατσίφας πυροβολούσε κατά των αστυνομικών επί μισή ώρα και ως «απάντηση» οι κομάντος τον εκτέλεσαν με μια σφαίρα στο κεφάλι και άλλη μια στο θώρακα. Στην υπόθεση υπάρχουν «σκοτεινά» σημεία, με τους συγχωριανούς του 35χρονου και όσους τον γνώριζαν να μιλούν για μια εν ψυχρώ εκτέλεση από τους Αλβανούς κομάντος.

Εμπρηστικός Ράμα

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Κυριακής το ΥΠΕΞ, η Αθήνα κράτησε αποστάσεις από τα όσα υποστηρίζουν οι αλβανικές αρχές. Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ο Έλληνας πολίτης «φέρεται να άνοιξε πυρ» και σημειώνεται πως είναι απαράδεκτο το γεγονός πως η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Ξεκαθαρίζεται μάλιστα πως το ελληνικό ΥΠΕΞ περιμένει να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες θανάτου του Έλληνα πολίτη. Και διαμηνύει πως «θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα». Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επέλεξε να «απαντήσει» μέσω twitter και με άκρως εμπρηστικό τρόπο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Στη γραμμή των αλβανικών ΜΜΕ (σ.σ. από την πρώτη στιγμή αποκάλεσαν ακραίο εξτρεμιστή τον 35χρονο και τον συνέδεσαν ακόμα και με τη Χρυσή Αυγή), ο Ράμα χαρακτήρισε τον Κατσίφα «τρελό εξτρεμιστή» και κάλεσε την Ελλάδα να… προσευχηθεί που δεν υπήρξαν άλλα θύματα. «Αγαπητοί γείτονες! Αντί να χαρακτηρίζουμε απαράδεκτο το περιστατικό της απώλειας ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε την αστυνομία μας, η οποία έκανε μόνο τη δουλειά της, ας ευχαριστήσουμε μαζί τον Θεό, που δεν χάθηκε κανείς αθώος από μία εξτρεμιστική τρέλα» έγραψε χαρακτηριστικά.
Η αντίδραση στο tweet του Αλβανού πρωθυπουργού από την κυβέρνηση ήρθε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου. Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (29.10.2018) στο Open, ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση να κρατά χαμηλότερους τόνους, ειδικά όταν έχει χαθεί μια ζωή. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρέπει να τηρούνται χαμηλότεροι τόνοι από την πλευρά της κυβέρνησης της Αλβανίας και να μην αντιμετωπίζεται το ζήτημα με επιθετικότητα όταν έχει χαθεί μια ζωή, ώστε να μην τροφοδοτούνται τα αντανακλαστικά των κοινωνιών.

Προσβλητικές οι δηλώσεις Ράμα

«Η δολοφονία του Κώστα Κατσίφα στις Βουλιαράτες Αργυρόκαστρου είναι ένα θλιβερό περιστατικό. Ένας νεαρός ομογενής δολοφονήθηκε από την Αλβανική αστυνομία. Πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα η υπόθεση», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ANT1 ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης. Το στέλεχος της ΝΔ χαρακτήρισε προκλητικές και προσβλητικές για τη μνήμη του νεκρού τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτές τις δηλώσεις. Ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως αυτή τη στιγμή της έντονης συναισθηματικής φόρτισης πρέπει να διαχειριστούμε με ηρεμία την κατάσταση, να στείλουμε μηνύματα ψυχραιμίας, νηφαλιότητας και σοβαρότητας προς κάθε πλευρά. Επιπλέον δήλωσε ότι η εικόνα της Ελληνικής Κυβέρνησης προβληματίζει. «Η κ. Ζορμπά κάνει κάποιες δηλώσεις, που δεν συνάδουν με την επίσημη θέση της Ελληνικής πολιτείας. Ακολουθούν οι δηλώσεις του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπου προΐσταται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι οποίες κινούνται σε διαφορετικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση δημιουργεί την εικόνα ότι βρίσκεται σε αμηχανία, ότι είναι ένα «ξεμονταρισμένο σύστημα»», σημείωσε. «Το φονικό γεγονός στην Αλβανία πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος και να διαλευκανθεί πλήρως. Οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού ρίχνουν λάδι στην φωτιά. Αντί όπως θα έπρεπε να εκφράσει την θλίψη του για το συμβάν και να διατάξει έρευνα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει ιδιαίτερα στην προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας. Στο εσωτερικό της χώρας μας χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επικρατήσουν ακροδεξιές συμπεριφορές», σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής. Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «τα γεγονότα στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας, που οδήγησαν στην εκτέλεση ενός ομογενή, από την αλβανική αστυνομία, πρέπει πλήρως να διερευνηθούν. Από κει και πέρα η εκμετάλλευση του γεγονότος από εθνικιστικές δυνάμεις και των δύο χωρών, είναι κάτι που μόνο ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί. Ιδιαίτερα, σε μια περίοδο που δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί, οι αλληλοτροφοδουτούμενοι εθνικισμοί, ακόμη και οι συζητήσεις για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια».

Ομόνοια: Κλίμα βίας – Παραβίασαν τους κανόνες ακινητοποίησης

Για κλίμα βίας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα η οργάνωση «Ομόνοια». Αφήνει σαφείς αιχμές για τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι αλβανικές αρχές τον Έλληνα ομογενή, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις «οι αστυνομικές δυνάμεις παραβλέποντας κανόνες ακινητοποίησης μεμονωμένου ατόμου». Σημειώνει δε ότι «δεν είναι μόνο ζήτημα παραβίασης του βασικού δικαιώματος του ανθρώπου. Είναι το όλο ψυχολογικό κλίμα βίας που συντελείται εις βάρος της ΕΕΜ». Η οργάνωση αφήνει και αιχμές για προσπάθεια από πλευράς της Αλβανίας να αλλάξει η πολιτική ατζέντα στα Τίρανα.

Όλη η ανακοίνωση της «Ομόνοιας»

Θλίψη και αγανάκτηση είναι τα αισθήματα που χαρακτηρίζουν την ΕΕΜ μετά το θλιβερό τέλος της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην οποία έμεινε νεκρός ο Βουλιαρατινός Κωνσταντίνος Κατσίφας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι αστυνομικές δυνάμεις παραβλέποντας κανόνες ακινητοποίησης μεμονωμένου ατόμου οδηγήθηκαν στην εκτέλεση του. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλα συνέβησαν ενώ συνεχιζόταν οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ και στην Τελετή Μνήμης στους Βουλιαράτες υπήρχε επίσημη εκπροσώπηση Ελληνικής και Αλβανικής Κυβέρνησης. Προφανώς δεν είναι μόνο  ζήτημα παραβίασης του βασικού δικαιώματος του ανθρώπου, αυτό της ζωής. Είναι το όλο ψυχολογικό κλίμα βίας που συντελείται εις βάρος της ΕΕΜ. Ελπίζουμε το όλο ανθελληνικό κλίμα που προπαρασκευάζονταν προπαγανδιστικά απ’ την ώρα του πρώτου διαξιφισμού του συγχωρεμένου με την τοπική αστυνομία, οι εκκλήσεις άμεσα ανθελληνικών κομμάτων και οργανώσεων, αλλά και η αγωνιώδης προσπάθεια αλλαγής πολιτικής ατζέντας στα Τίρανα να μην ήταν λόγοι που επηρέασαν τη συμπεριφορά των δυνάμεων που κατέφθασαν απ’ την πρωτεύουσα. Το μήνυμα προς την εδώ διαβίωσα ΕΕΜ και τους εκατοντάδες φιλοξενούμενους σήμερα απ’ την Ελλάδα είναι δυστυχώς δυσάρεστο. Εμείς όμως στην ΟΜΟΝΟΙΑ θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι δεν θα πτοηθούμε στην καταγγελία της αδικίας απ’ την ασφυκτική πίεση που ασκείται απ’ τα ΜΜΕ λειτουργώντας δυστυχώς ως βενζίνη στη φωτιά.  Συλλυπητήρια στους οικείους του Κωνσταντίνου! Ο Θεός να τον συγχωρεί και αναπαύει στους ουρανούς!
https://www.newsit.gr/politikh/diavima-diamartyrias-gia-ti-dolofonia-tou-konstantinou-katsifa/2647098/