Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Τουρκία και τζιχαντιστές δεν εφαρμόζουν τη συμφωνία με τον Πούτιν για την Ιντλίμπ

 
Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις που ελέγχουν την επαρχία της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, με ισχυρότερη από όλες το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, την οργάνωση Ταχρίρ Αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα),
όχι μόνο δεν έχουν αποσυρθεί από την αποστρατικοποιημένη ζώνη περιμετρικά της Ιντλίμπ, όπως συμφώνησαν πριν ενάμιση μήνα Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι, αλλά και εκμεταλλεύονται την εκεχειρία για να ανασυνταχθούν.
  
Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή του συριακού στρατού, που επικαλείται το φιλοκυβερνητικό Al Masdar News, το ισλαμιστικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (NLF) -που υποστηρίζεται από την Τουρκία- και ο συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα, η Ταχρίρ Αλ Σαμ, συνεχίζουν να έχουν παρουσία στις πρώτες γραμμές γύρω από την επαρχία της Ιντλίμπ και δεν έχουν αποσυρθεί από τη λεγόμενη αποστρατικοποιημένη ζώνη.
Η ίδια στρατιωτική πηγή είπε ότι οι τουρκόφιλοι ισλαμιστές και οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα μετακίνησαν κάποια βαριά όπλα από τη ζώνη πριν τις 15 Οκτωβρίου, ωστόσο, οι άνδρες τους έχουν παραμείνει στις χαρακώματά τους.
Η κατάσταση αυτή ερμηνεύεται ως άρνηση ή αδυναμία της Τουρκίας να εφαρμόσει τη συμφωνία που έκανε με τη Ρωσία για αποστρατικοποιημένη ζώνη.
Η Τουρκία έχει αναπτύξει εδώ και ένα χρόνο στρατεύματα περιμετρικά της Ιντλίμπ σε 12 οχυρά «παρατηρητήρια».
Οι Τούρκοι, με τη σύμφωνη γνώμη Ρωσίας και Ιράν, παριστάνουν τις «ειρηνευτικές δυνάμεις» μεταξύ ισλαμιστών και συριακού στρατού.
Η πραγματικότητα διαφέρει. Ο τουρκικός στρατός που εισήλθε στην Ιντλίμπ προστατεύει τους τζιχαντιστές και παράλληλα υποστηρίζει τη δημιουργία στη βορειοδυτική Συρία ενός ισλαμιστικού ψευδοκράτους, που θα κυβερνιέται από την Αλ Κάιντα και θα είναι τουρκικό προτεκτοράτο.
Η Τουρκία με τα ψευδοκράτη προωθεί την υλοποίηση του Όρκου του Έθνους, σύμφωνα με τον οποίο θεωρεί εδάφη της τη βόρεια Συρία, το βόρειο Ιράκ, την Κύπρο, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη.
Ήδη στη Βόρεια Κύπρο έχει δημιουργηθεί ένα τουρκικό ψευδοκράτος και τώρα δημιουργείται ένα δεύτερο στη βορειοδυτική Συρία.
Το τουρκικό καθεστώς έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό του όλη τη βόρεια Συρία, δηλαδή το συριακό Κουρδιστάν.
Η συριακή στρατιωτική πηγή που μίλησε στο Al Masdar News πρόσθεσε ότι οι ισλαμιστές στην Ιντλίμπ εκμεταλλεύονται την εκεχειρία για να σκάψουν νέα χαρακώματα και να δημιουργήσουν νέες βαριά οπλισμένες αμυντικές θέσεις στην πρώτη γραμμή.
Η συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι για τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου και κατάφερε να σταματήσει τη μεγάλη επίθεση που ετοίμαζε ο συριακός στρατός για την απελευθέρωση της Ιντλίμπ.
Από τότε όμως μέχρι και σήμερα η συμφωνία δεν εφαρμόζεται. Η Τουρκία και οι σύμμαχοί της τζιχαντιστές ακολουθούν τον προηγούμενο σχεδιασμό τους, η Ρωσία κάνει πώς δεν βλέπει και η συριακή κυβέρνηση ανησυχεί ότι θα απολέσει εδάφη.
Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας. Με κόκκινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση. Με κίτρινο τα εδάφη που ελέγχουν οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Με πράσινο έντονο τα εδάφη που ελέγχουν η συριακή Αλ Κάιντα, η Αχράρ Αλ Σαμ και άλλες οργανώσεις που περιλαμβάνουν ολόκληρη την επαρχία Ιντλίμπ, μέρος εδαφών ανατολικά της επαρχίας της Λαοδίκειας, μέρος εδαφών βόρεια της επαρχίας Χάμα και μέρος εδαφών δυτικά της επαρχίας Χαλεπιού. Με πράσινο αχνό τα εδάφη που κατέλαβε η Τουρκία στα βόρεια της επαρχίας Χαλεπιού. Στον χάρτη σημειωμένη φαίνεται με αχνά όρια και η αποστρατικοποιημένη ζώνη φάρδους 15 χλμ περιμετρικά του ισλαμικού «εμιράτου» που συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι.