Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Άγκυρα: “Γιοκ στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων”

Διά στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήρθε η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στην ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά

περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε ότι οι απόψεις της Τουρκίας για τις ειδήσεις που αφορούν στα σχέδια επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων διαβιβάστηκαν στον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα«Η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, το casus belli της τουρκικής βουλής ισχύει» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε ότι οι απόψεις της Τουρκίας για τις ειδήσεις που αφορούν στα σχέδια επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων διαβιβάστηκαν στον
πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα Πέτρο Μαυροειδή, ο οποίος το πρωί της Τρίτης μετέβη στο τουρκικό Υπ. Εξωτερικών για συνάντηση που είχε προγραμματιστεί από την Παρασκευή, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη.


Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του απερχόμενου Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Κοτζιά και του Πρωθυπουργού και νέου Υπουργού Εξωτερικών κ. Αλέξη Τσίπρα που αφορούν στα σχέδια προοδευτικής επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

Δεν δύναται να δείξουμε επιείκεια σε βήματα για τα οποία δεν υπάρχει διμερής συμφωνία σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο, όπου οι δύο χώρες έχουν αμφότερες παράλια.

Η ανακοίνωση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 περιέχει τη δέουσα πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα.

Οι απόψεις και προειδοποιήσεις μας που αφορούν στο θέμα έχουν διαβιβαστεί στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Νόμιμο κυριαρχικό δικαίωμα η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης


Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Α. Γεννηματάς, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφο.


«Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας» πρόσθεσε.


Προγραμματισμένη η επίσκεψη του πρέσβη στο τουρκικό ΥΠΕΞ, λένε διπλωματικές πηγές

Προγραμματισμένη από την περασμένη Παρασκευή ήταν η συνάντηση του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Πέτρου Μαυροειδή με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αυτό ξεκαθαρίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφορικά με τις πληροφορίες περί έκτακτης κλήτευσης του Έλληνα πρέσβη στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπως μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».


Πηγή: Deutsche Welle