Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

'Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση απειλεί τη χώρα μας με πολεμική σύρραξη'

 
Ο καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης διδάσκει για πολλά χρόνια το μάθημα της Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Έχει διατελέσει σύμβουλος επί θεμάτων Διεθνούς Στρατηγικής υπουργών Εθνικής Άμυνας, όπως ο Γεράσιμος Αρσένης. Ενώ, έχει ασχοληθεί συστηματικά (λόγω και της καταγωγής του) με το Κυπριακό πρόβλημα και τις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας.
Η συνέντευξη που παρεχώρησε στο europost.gr έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον , γιατί, ο ίδιος, αναφέρεται με επιστημονικά έγκυρο και αποκαλυπτικό τρόπο στην πραγματική υπόσταση του ζητήματος της Αιγιαλίτιδας Ζώνης, αξιολογώντας τις πρόσφατες εξαγγελίες του Ν. Κοτζιά.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του καθηγητή Γιαλλουρίδη στον Πάνο Παναγιωτόπουλο έχει ως εξής:
ΕΡ: Συμφωνείτε με τις ανακοινώσεις Κοτζιά για επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο;
ΑΠ: Όχι δεν συμφωνώ, γιατί είναι άνευ αντικειμένου. Έπρεπε απ’ το Αιγαίο να ξεκινήσουμε. Το θέμα του Ιονίου πελάγους είναι συμπληρωματικό.
Έπρεπε, λοιπόν, να ανακοινώσουμε ταυτόχρονα την επέκταση στα 12 μίλια σε όλα τα χωρικά μας ύδατα, γιατί αλλιώς δίνουμε την εντύπωση ότι σε ένα μεγάλο μέρος της κυριαρχίας μας στη θάλασσα αναστέλλουμε την εφαρμογή κυριαρχικών δικαιωμάτων μας γιατί αισθανόμαστε αδύναμοι.
Δηλαδή με τους χειρισμούς του κ. Κοτζιά δείξαμε αδυναμία να κάνουμε τη σωστή κίνηση εκεί που έπρεπε να γίνει!
ΕΡ: Όπως γνωρίζετε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει κηρύξει το CASUS BELLΙ απέναντι στην Ελλάδα, απειλώντας τη χώρα μας με πολεμική σύρραξη, αν επεκτείνουμε στο Αιγαίο τα χωρικά μας ύδατα από τα 6 στα 12 μίλια. Δικαίωμα που έχουμε κατοχυρώσει από τους ισχύοντες κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Ποιος είναι ο ενδεδειγμένος χειρισμός από πλευράς Ελληνικής κυβέρνησης, ώστε και να κατοχυρώσουμε τα Εθνικά μας συμφέροντα, χωρίς να υποχωρήσουμε στην Εθνική μας κυριαρχία, αλλά και να λάβουμε υπόψιν τους Διεθνείς συσχετισμούς;
ΑΠ: Αν δεχθούμε και υπακούσουμε στο CASUS BELLI, τότε θα παραδεχθούμε ότι είμαστε χώρα περιορισμένης κυριαρχίας. Θα περιέλθει δηλαδή η Ελλάδα σε διεθνές καθεστώς «Φινλανδοποίησης!»
ΕΡ: Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο με την Τουρκία;
ΑΠ: Δεν μιλάω για πόλεμο, αλλά για χειρισμούς αποτροπής του πολέμου, αλλά και για χειρισμούς αποφυγής της «Φινλανδοποίησης».
Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου. Η Κύπρος δεν απειλείται απλώς με CASUS BELLI ! Έχει το Βόρειο κομμάτι της κατεχόμενο από δεκάδες χιλιάδες Τουρκικά στρατεύματα με βαρύ οπλισμό. Ενώ, ο εναέριος χώρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απέχει πολύ λίγα λεπτά της ώρας από τα Τουρκικά πολεμικά αεροδρόμια, αν λάβει κανείς υπόψιν τις ταχύτητες των Τουρκικών F-16. Επίσης, η Τουρκία διαθέτει πλήρη υπεροπλία, έναντι της Κύπρου, και στη θάλασσα! Κι όμως, η Κυπριακή Δημοκρατία χάρις στους σωστούς χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας της τείνει να ανατρέψει στη πράξη το CASUS BELLI της Τουρκίας και με διπλωματικούς χειρισμούς δημιουργεί τέτοιους διεθνείς συσχετισμούς, που δεν επιτρέπουν στον Ερντογάν να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία για να επιβάλλει τη θέλησή του.
ΕΡ: Τι προτείνετε σε άμεσο και σε πρακτικό επίπεδο;
ΑΠ: Προτείνω να δημιουργήσουμε διεθνείς συμμαχίες γύρω από τους υδρογονάνθρακες, που αποδεδειγμένα υπάρχουν στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελλάδος. Να συμμαχήσουμε με διεθνείς εταιρείες- ενεργειακούς κολοσσούς και να τους αναθέσουμε τις έρευνες, αλλά και την εξόρυξη των υδρογονανθράκων.
Το Αιγαίο είναι ο ζωτικός χώρος του Ελληνισμού!
ΕΡ: Είναι βέβαιο ότι θα μας βοηθήσουν οι μεγάλες δυνάμεις;
ΑΠ: Εδώ χρειάζονται οι σωστές πολιτικές ηγεσίες και οι σωστοί πολιτικοί χειρισμοί! Θα μας βοηθήσουν οι μεγάλες δυνάμεις, αν ταυτίσουμε τα στρατηγικά μας συμφέροντα στο Αιγαίο με τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα. Οι μεγάλες δυνάμεις θα υποστηρίξουν τις δικές τους εταιρείες –ενεργειακούς κολοσσούς, που θα αναλάβουν το θέμα των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και στην Ν.Α. Μεσόγειο
ΕΡ: Προτείνετε η Ελλάδα να κηρύξει την δική της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη);
ΑΠ: Ασφαλώς και το προτείνω. Υπό προϋποθέσεις. Βασική προϋπόθεση, η ύπαρξη Εθνικής συνεννόησης. Και ταυτόχρονα, η διαμόρφωση Διεθνών συσχετισμών κατά τέτοιο τρόπο, που να υπάρξει σύγκλιση στρατηγικών συμφερόντων μεταξύ της Ελλάδος και των μεγάλων δυνάμεων.
Διαφορετικά, αν η χώρα μας δείξει αδυναμία, με μία συμπεριφορά «αυτοσυγκράτησης», τότε θα εκτεθούμε ως χώρα «περιορισμένης κυριαρχίας». Σταδιακά, δηλαδή, θα γίνουμε προτεκτοράτο της Άγκυρας!