Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Υπ. Παιδείας προς σχολεία: «Σημαιοφόροι από κλήρωση και όχι από αριστεία»

 
 Για το σχολικό έτος 2018-19, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου, στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018,

επειδή η 27η Οκτωβρίου είναι Σάββατο, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.
Στην ίδια εγκύκλιο το υπουργείο θυμίζει οτι η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης. Η κλήρωση ορίζει πλέον τους σημαιοφόρους στα σχολεία και όχι η βαθμολογία τους. Η περσινή απόφαση του υπουργείου Παιδείας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς πλήττει την αριστεία, ενώ το υπουργείο υπογραμμίζει οτι με την κληρωτίδα αποφεύγονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των μαθητών και οι διενέξεις. Επίσης, ο εκκλησιασμός στο δημοτικό θα γίνεται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων.
Σύμφωνα πάντως με την εγκύκλιο:Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους μαθητές.
Η χρονική διάρκεια και το περιεχόμενο του εορτασμού των εκδηλώσεων καθορίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο.
Εκκλησιασμός
Επίσης, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 79/2017Q: Δύναται να πραγματοποιείται εκκλησιασμός κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Παρελάσεις
Τα Δημοτικά Σχολεία λαμβάνουν μέρος στις παρελάσεις και στο γενικό εορτασμό των εθνικών και τοπικών εορτών, σύμφωνα με το πρόγραμμα του οικείου Δήμου. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί- συνοδοί των μαθητών για ορίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε δύο (2) ή περισσότερα σχολεία συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου στο οποίο διδάσκουν τις περισσότερες ώρες.
Τα Νηπιαγωγεία δύνανται να παίρνουν μέρος στο γενικό εορτασμό των εθνικών και τοπικών εορτών, σύμφωνα με το πρόγραμμα του οικείου Δήμου.
Σημαιοφόροι
Σημαιοφόροι, παραστάτες και υπεύθυνοι για την κατάθεση στεφάνου ορίζονται μαθητές της ΣΤ ́ τάξης.Σημαιοφόροι ορίζονται δύο μαθητές της ΣΤ’ τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και o άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.
Η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης.
Η κλήρωση διενεργείται παρουσία του συνόλου των μαθητών της ΣΤ ́ τάξης με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του νόμιμου αναπληρωτή του και συντάσσεται σχετικό πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων.