Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Μαυροβούνιο: Τούρκοι και Αλβανοί αλλάζουν την δημογραφική εικόνα

''Η αλβανική μαφία στην Μπούντβα συνδέεται με τον UCK''
Η επέκταση των Τούρκων επιχειρηματιών στο Μαυροβούνιο και τη αυξανόμενη παρουσία των Αλβανών, ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται
από το Κοσσυφοπέδιο, έχει γεωστρατηγικούς
και όχι οικονομικούς λόγους που επιτείνουν σε ταχεία αλλαγή της εθνικής δομής της χώρας,
σύμφωνα με τον αρχηγό του Κινήματος για Αλλαγή, Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς.
Ο πρόεδρος του Κινήματος για Αλλαγή, λέει ότι σε μια μικρή χώρα των 630 χιλιάδων κατοίκων αυτές οι διαδικασίες μελλοντικά μπορεί να αποβούν πολύ επικίνδυνες για την εθνική και δημογραφική δομή. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός σημαντικών μετακινήσεων αλλοδαπών μεταναστών στο Μαυροβούνιο.
Οι Τούρκοι επιχειρηματίες 
 
«Τον τελευταίο χρόνο σημειώνεται η επέκταση των Τούρκων επιχειρηματιών, αλλά εξ όσων γνωρίζω, δεν είναι για οικονομικούς λόγους, αλλά εξαιτίας γεωστρατηγικών διεργασιών, έρχονται κυρίως  γκιουλενιστές και δημιουργούν εταιρείες και προβαίνουν σε μαζικές μισθώσεις επιχειρηματικών χώρων, αγορές ακινήτων και καταθέσεις. Υπάρχει μια σαφής άποψη ότι δεν έρχονται εδώ λόγω οικονομικών συμφερόντων αλλά να εγκατασταθούν στο Μαυροβούνιο», λέει ο Μεντόγιεβιτς.
Ο ίδιος θα αναρωτηθεί: Γιατί υπάρχει μεγάλος αριθμός τουρκικών εταιρειών στο Μαυροβούνιο;
 
«Στην παλιά πόλη του Κότορ, τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα ενοικιάσθηκαν από αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εμφανίζονται άμεσα, είναι πολύ προσεκτικές. Σε ένα χρόνο μέσα εγκαταστάθηκαν συνολικά 1.700 επιχειρήσεις τουρκικές στο έδαφος του Μαυροβουνίου.  Αυτοί οι Τούρκοι επιχειρηματίες είναι Γκουλενιστές και είναι γνωστό ότι έχουν εργασθεί με τις αμερικανικές ειδικές υπηρεσίες, με τις οποίες  έχουν εργασθεί μαζί για μυστικές επιχειρήσεις στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή. Αυτό εμπνέει μια σοβαρή ανησυχία», δήλωσε ο Μεντόγεβιτς
 
Ο Μαυροβούνιος πολιτικός πιστεύει ότι όλοι αυτοί οι Τούρκοι επιχειρηματίες έρχονται στο Μαυροβούνιο για να έχουν τη δυνατότητα μελλοντικά να επηρεάσουν τις πολιτικές διεργασίες στη χώρα.
 
Η αλβανική μαφία
 
Από την άλλη πλευρά, ο Μεντόγεβιτς προειδοποιεί ότι στο Μαυροβούνιο τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει η αλβανική μαφία του Κοσσυφοπεδίου που τώρα έχει έδρα στην Μπούντβα.
 
«Οι Αλβανοί  έρχονται να κάνουν οικοδομικές εργασίες, να οικοδομήσουν μεγάλο αριθμό διαμερισμάτων που σχεδιάζουν να πουλήσουν σε Αλβανούς της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, αλλά,  όχι σε Αλβανούς που ζουν στο Μαυροβούνιο.
 
«Η αλβανική μαφία στην Μπούντβα συνδέεται με τον UCK και την αλβανική μαφία της Αλβανίας, και σχεδιάζουν να πωλήσουν διαμερίσματα σε Αλβανούς που βρίσκονται εκτός της χώρας».
 
Οι 1.700 τουρκικές επιχειρήσεις και η δράση της αλβανικής μαφίας είναι τα στοιχεία της ανησυχίας του Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς, ο οποίος επιμένει ότι «οι νέοι κάτοικοι εδώ δεν έρχονται για οικονομικούς λόγους ή για σώσουν οικονομικά το Μαυροβούνιο, αλλά έχουν κάποιους γεωστρατηγικούς στόχους».
(Στοιχεία από sputniknews.com)