Κυριακή 6 Μαΐου 2018

«Εισβολή» με γεωτρύπανο σε κυπριακή περιοχή από τους Τούρκους

Η Άγκυρα ετοιμάζεται για την κάθοδο του γεωτρύπανού της, του DeepSea Metro 2, στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου για έρευνες. Αυτό αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων μηνών και οι αποφάσεις θα ληφθούν σύντομα σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το καθεστώς Ερντογάν θα καταλήξει στη νέα πρόκλησή αξιολογώντας τους επόμενους σταθμούς των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά σενάρια, ένας πιθανός χρόνος για γεώτρηση είναι αρχές Ιουλίου και θα γίνει με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης κυπριακού αερίου στην Αίγυπτο. Υπενθυμίζεται συναφώς, ότι η συμφωνία αυτή αναμένεται να υπογραφεί στο τέλος Ιουνίου. Η Άγκυρα ετοιμάζει αντίδραση, προτάσσοντας τον ισχυρισμό πως δεν μπορεί η Λευκωσία να αξιοποιεί το φυσικό αέριο χωρίς τους Τουρκοκυπρίους και την ίδια.

Το δεύτερο σενάριο

Ένα δεύτερο σενάριο είναι η αποστολή του DeepSea Metro 2 ταυτόχρονα με την κάθοδο του γεωτρύπανου της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil, η οποία θα τρυπήσει στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Επειδή η ExxonMobil δεν είναι ασφαλώς ΕΝΙ, η Τουρκία θα προχωρήσει και παράλληλα με τους Αμερικανούς να διενεργήσει έρευνες σε άλλη περιοχή, με το δικό της γεωτρύπανο, η αγορά του οποίου στοίχισε στο τουρκικό κράτος 200 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το καθεστώς Ερντογάν εξετάζει δύο πιθανούς χώρους για να προχωρήσει σε έρευνες.
Η πρώτη περιοχή είναι κοντά στον Απόστολο Ανδρέα όπου βρίσκεται και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός από την 9η Απριλίου και θα παραμείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η δεύτερη περιοχή που εξετάζεται είναι δυτικά της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Μια περιοχή την οποία «διεκδικεί» και ως γνωστό κατέθεσε σχετικά έγγραφα σε ΟΗΕ και Ε.Ε.