Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Παλαιστίνη: Καταγγέλλει το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ-Μάλικι κατέθεσε αίτηση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) να ερευνήσει ενδεχόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με τις ισραηλινές πολιτικές εποικισμού στα κατεχόμενα εδάφη.

Η αίτηση εκτείνεται πέραν ενός αιτήματος που είχε κατατεθεί το 2015 να διεξαχθεί έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα στην περιοχή και θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία για μια πλήρη διερεύνηση.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ αμφισβήτησε τη νομική εγκυρότητα του παλαιστινιακού αιτήματος στο ICC. «Η σκοπούμενη αναφορά είναι νομικά άκυρη, και το ICC δεν έχει δικαιοδοσία για το ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα, αφού το Ισραήλ δεν είναι μέλος του Δικαστηρίου και επειδή η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι κράτος», ανέφερε σε ανακοίνωση το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «κυνικό βήμα».

Δύο Παλαιστίνιοι, οι οποίοι είχαν τραυματιστεί τη Δευτέρα (14/05) από Ισραηλινούς στρατιώτες, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας, υπέκυψαν σήμερα στα τραύματά τους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, πρόκειται για τον Μοχάμεντ Μαζέν Αλιάν, 20 ετών, που είχε τραυματιστεί ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού αλ Μπουρέιζ, και τον Μουίν Αμπντέλ-Χαμίντ αλ-Σάι, 58 ετών.
Ο τελευταίος είχε τραυματιστεί ανατολικά της πόλης της Γάζας, διευκρίνισαν ιατρικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι θάνατοι αυτοί ανεβάζουν σε 61 τον αριθμό των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ισραηλινές σφαίρες, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
Από τις 30 Μαρτίου, οι Παλαιστίνιοι διαδήλωναν κατά μήκος των συνόρων διεκδικώντας το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων στα εδάφη τα οποία εγκατέλειψαν το 1948 όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ. Συνολικά 118 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στα σύνορα ανάμεσα στη λωρίδα της Γάζας και το εβραϊκό κράτος από την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις Αρχές της Γάζας.
Το Ισραήλ διαβεβαιώνει πως κάνει τα πάντα για περιορίσει τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και εκτοξεύει αληθινές σφαίρες μόνο ως έσχατο μέσο. Κατηγορεί το ισλαμικό κίνημα Χαμάς, που ασκεί την εξουσία στη Γάζα, ότι ωθεί τους αμάχους στη γραμμή του μετώπου για να καλύψει τις απόπειρες διείσδυσης σε ισραηλινό έδαφος.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=981383