Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Oι δολοφόνοι του Βυζαντίου προκαλούν 565 χρόνια μετά

Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Τα τείχη γκρεμίζονται, η Παναγία στις φλόγες! Το προκλητικό υπερθέαμα Ερντογάν
- 565 χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης
- Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε στις εορταστικές εκδηλώσεις να υπάρχει και "Ειδική Επίδειξη Άλωσης" - Εφέ που κόβουν την ανάσα "συνθέτουν" την εκδοχή του "σουλτάνου" για τα ιστορικά γεγονότα - Φωτογραφίες και βίντεο
565 χρόνια πέρασαν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η οποία γιορτάστηκε και φέτος σε όλη την Τουρκία. Ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να είναι ιδιαίτερα πομπώδεις οι φετινοί εορτασμοί, μιας και έγιναν εν μέσω της προεκλογικής περιόδου. Και όλα αυτά, την ώρα που η οικονομία της χώρας καταρρέει…
Η «Ειδική Επίδειξη της Άλωσης» που παρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Τρίτης (29.05.2018) έκοβε την ανάσα. Όχι μόνο λόγω των εντυπωσιακών εφέ. Αλλά και του φανατισμού του, που προκαλεί ανατριχίλα.
Τα τείχη γκρεμίζονται, η Παναγία… τυλίγεται στις φλόγες, που στη συνέχεια σχηματίζουν τον χάρτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αίμα, υποταγή και… η τουρκική σημαία υψώνεται, στο 20λεπτο βίντεο με 3D απεικόνιση της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης!

Οι εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη

Οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν με συναυλία συγκροτήματος σούφι. Ακολούθησε το βίντεο… υπερπαραγωγή και στη συνέχεια το ιφτάρ με τη συμμετοχή επισήμων από την Κωνσταντινούπολη και κρατικών αξιωματούχων.
Φυσικά, το πρόγραμμα περιλάμβανε και ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Είμαστε περήφανοι για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως αναμενόταν, η ομιλία του «σουλτάνου» είχε προεκλογικό χαρακτήρα. Ο Ερντογάν προανήγγειλε μεταξύ άλλων το χτίσιμο όπερας, αλλά και την ανέγερση μουσείου, εκεί όπου βρισκόταν το στρατιωτικό λύκειο Kuleli.
Πρόκειται για μια δήλωση που αναμένεται να σχολιαστεί εκτενώς από τους αντιπάλους τους στις πρόωρες τουρκικές εκλογές της 24ης Ιουνίου. Το στρατιωτικό λύκειο έκλεισε στις 31 Ιουλίου του 2016, μετά το πραξικόπημα, καθώς οι μαθητές του (15 και 16 ετών) συνελήφθησαν ως συνεργάτες του Φετουλάχ Γκιουλέν και φυλακίστηκαν.
Εικόνες από εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις της Τουρκίας
 
Το βίντεο για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης
Ο Μωάμεθ ο Πορθητής, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, ο Αμπντουλχαμίτ Χαν κάνουν την εμφάνισή τους, μεταξύ πολλών άλλων, στο βίντεο της τουρκικής προεδρίας για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Τα τεράστια άλογα των Οθωμανών περνούν τον Βόσπορο σαν η θάλασσα να είναι… ποταμάκι. Και με ένα άλμα περνούν τη θρυλική γέφυρα για να φτάσουν στην Πόλη και να την κατακτήσουν. Και σιγά σιγά, η Κωνσταντινούπολη γίνεται… Ιστανμπούλ. Με τα τζαμιά της και τους σουλτάνους της να παρακολουθούν της επέλαση των Οθωμανών…
«Προχώρα παλληκάρι μου» λέει ο αφηγητής καθώς το video δείχνει τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. «Στο όνομα του Αλλάχ, προχώρα στο δίκαιο του Θεού και ο Θεός θα είναι μαζί σου (…) Εσύ προχώρα σουλτάνε μου, στο όνομα του Αλλάχ. Προχώρα στο δρόμο του δικαίου, η κυριαρχία και η φήμη σου να συνεχιστεί από εδώ στους αιώνες

Η Καλλίπολη και ο Ερντογάν

Το video συνεχίζει με εικόνες από τη Μάχη της Καλλίπολης κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εδώ υπάρχει η αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ. Μόνο που είναι… έμμεση, αφού ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας δεν αποτυπώνεται στο video όπως οι Μεντερές και Οζάλ, ομοϊδεάτες του Ερντογάν.
Όλοι όσοι εμφανίζονται, παρακολουθούν με δέος και έκσταση τα άλογα των Οθωμανών του Μωάμεθ του Πορθητή να καλπάζουν προς την Κωνσταντινούπολη.
Ο μοναδικός που δεν… βλέπει τον καλπασμό προς την Πόλη είναι φυσικά ο Ερντογάν. Το πλάνο, στο τέλος του video, δείχνει τον Τούρκο πρόεδρο να αποθεώνεται από το πλήθος. Και ο αφηγητής, ακούγεται να λέει: «Εσύ όμορφε στρατηγέ, δεν άλωσες μόνο μια πόλη. Έγινες πηγή έμπνευσης και στα παλληκάρια που ήρθαν μετά από εσένα. Εσύ έτσι προχώρα κύριέ μου, ο κόσμος να δει δύναμη, να δει πίστη, να δει νίκη», όπως είπε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΙ.
Επόμενο καρέ, ο Μωάμεθ που μπαίνει στην Κωνσταντινούπολη και το video τελειώνει με αυτή την εικόνα.