Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Ταξίδι στο «περιβόλι της Παναγίας» για τον Πόντιο κοσμοναύτη!

Την πύλη της Μονής Βατοπαιδίου πέρασε για τρίτη φορά ο ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν - Γραμματικόπουλος, που βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Aγιον Oρος.
Τον Eλληνα Πόντιο κοσμοναύτη ξενάγησε στο Μουσείο της Μονής Βατοπαιδίου ο πατέρας Τιμόθεος, ο οποίος μάλιστα του έδειξε φωτογραφίες από Ρώσους κοσμοναύτες που έχουν επισκεφθεί τη μονή.

Στην ερώτηση δε του πατέρα Τιμόθεου αν θα πετάξει για έκτη φορά στο Διάστημα εκείνος απάντησε αφοπλιστικά «Μόνο ο Θεός ξέρει!», όπως έκανε γνωστό ο ανιψιός του κοσμοναύτη, Χριστόφορος Αϊβαζίδης, ο οποίος συνόδευσε τον θείο του σε αυτό το προσκύνημά του στο Αγιον Ορος. «Ο Θεόδωρος είναι επιστήμονας, αλλά πιστεύει στον Θεό» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Ο θείος κάθε φορά που έρχεται στην Ελλάδα προσκυνάει στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά στη μονή στο Βέρμιο». Με τον τρόπο αυτόν θέλει να καταδείξει τη βαθιά πίστη του, κάτι που επιβεβαιώνει και η 83χρονη μητέρα του, Μικρούλα Γραμματικοπούλου, η οποία κατοικεί στη Σίνδο.

Το προσκύνημα του Θεοδώρου Γιουρτσίχιν στη Μονή Βατοπαιδίου ολοκληρώθηκε με ένα λιτό αλλά γευστικό αγιορείτικο γεύμα. «Του αρέσει πολύ το κόκκινο κρασί. Το ήπιε και με πλατύ χαμόγελο είπε: “Το καλό κρασί το κρατάμε για το τέλος!"» σημείωσε ο ανιψιός του. Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν - Γραμματικόπουλος είναι ο πρώτος ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης. Ιδιαίτερη πατρίδα του υπερήφανου για τις ποντιακές ρίζες του κοσμοναύτη είναι η πόλη Βατούμ στη Μαύρη Θάλασσα.