Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Μια προμήθεια που σκεπάζει το Αιγαίο και σκιάζει την Ρωσία

Τουρκία: Βάζει στην πολεμική μηχανή της 100 υπερσύγχρονα μαχητικά F-35
Αιχμές και υπονοούμενα από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών (στη συνάντηση με τον Παυλόπουλο) για παρεμβάσεις τρίτων 
Το top gun του 21ου αιώνα μπορεί να είναι το πλέον δαπανηρό οπλικό σύστημα που αναπτύχθηκε στον 20ό αιώνα (στην Ιστορία, για την ακρίβεια), αλλά θα αποτελεί ένα υπερόπλο που θα διασφαλίζει το στρατηγικό πλεονέκτημα στις χώρες που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν το πολλαπλών ρόλων υπερηχητικό stealth F-35, αλλά και να χρηματοδοτούν τις πανάκριβες πτήσεις του (στα 32.500 δολάρια ανά ώρα πτήσης, έναντι 25.500 του F-16).
Εκτός των ΗΠΑ, στις χώρες συμμάχους που συμμετείχαν στην ανάπτυξή του περιλαμβάνονται οι Βρετανία, Καναδά, Ιταλία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, αλλά και η Τουρκία, που αναμένεται να παραλάβει τα πρώτα αεροσκάφη της το 2018.
Η Αγκυρα ανακοίνωσε, μάλιστα, την Τρίτη ότι θα προμηθευτεί επιπλέον 24 του αρχικού προγραμματισμού της, δηλαδή συνολικά 100 μαχητικά!

Οι επικριτές του εστιάζουν στα κατασκευαστικά ελαττώματά του, στο περιορισμένο φορτίο οπλισμού που φέρει και ασφαλώς στο υπέρογκο κόστος, που, παρά τις πρόσφατες περικοπές από την κοινοπραξία η οποία το αναπτύσσει (υπό τη Lockheed Martin), παραμένει στα 80.000.000 δολάρια για τη βασική έκδοση. Παρ' όλα αυτά, τα πλεονεκτήματα του F-35 δεν επιδέχονται αμφισβήτηση: εξίσου αποτελεσματικό ως βομβαρδιστικό και μαχητικό αεράμυνας, διαθέτει το πιο ισχυρό και ολοκληρωμένο σύστημα αισθητήρων που έχει αναπτυχθεί ποτέ, δεν εντοπίζεται από ραντάρ και διαθέτει το πλέον ευέλικτο σύστημα απογείωσης - προσγείωσης, άρα μπορεί να ενσωματωθεί στο ναυτικό και στις ειδικές δυνάμεις.