Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Το Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε αυστηρά τον Αλβανό πρέσβη για τη Χειμάρρα

Σε αυστηρό διάβημα προς τον πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα, προέβη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας τα Τίρανα να προχωρήσουν στην άμεση
 ακύρωση των προγραμματιζόμενων κατεδαφίσεων και ταυτόχρονα να ξεκινήσουν ουσιαστική διαβούλευση με τους κατοίκους, για την ανάπλαση της Χειμάρρας.
Αυτό τόνισε στη Βουλή, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, επισημαίνοντας ότι η Αλβανία πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου, προστατεύοντας όλους τους πολίτες της, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, από αυθαιρεσίες και παρανομίες.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση ο κ. Αμανατίδης επεσήμανε ότι για το ζήτημα αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει, τόσο τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, όσο και την ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο κ. Μίχος υποστήριξε ότι η Αλβανία αμφισβητεί την παρουσία της ελληνικής μειονότητας και ουσιαστικά προσπαθεί να εκτοπίσει 19 οικογένειες στην Χειμάρρα, με το αιτιολογικό ότι επίκειται σχέδιο ανάπλασης της περιοχής.
«Προς το παρόν, δεν έχει σημειωθεί περαιτέρω αρνητική εξέλιξη στο θέμα των κατεδαφίσεων στη Χειμάρρα. Είναι αυτονόητο ότι παρακολουθούμε στενά και εκ του σύνεγγυς το όλο ζήτημα και μέσω των διπλωματικών αρχών μας στη γειτονική χώρα, οι οποίες παραμένουν πάντοτε στο πλευρό των ομογενών μας», επεσήμανε ο κ. Αμανατίδης και συμπλήρωσε:
«Έχουμε καταστήσει σαφές στην αλβανική πλευρά, ότι η ελληνική κυβέρνηση δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στον σεβασμό και την κατοχύρωση στην πράξη, όλων των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία διαβιούν τα μέλη. Όλα τα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας αποτελούν ουσιώδες και αναπόσπαστο συστατικό των ελληνο-αλβανικών σχέσεων και τίθενται σε σταθερή βάση στις επαφές μας με την αλβανική πλευρά της».
Κλείνοντας, ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε, ότι έχει καταστεί σαφές στα Τίρανα ότι το περιουσιακό και ιδιοκτησιακό ζήτημα έχει ενταχθεί και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας.
«Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης και η προστασία των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των περιουσιακών, αποτελούν άλλωστε τις δύο από τις πέντε καίριες προτεραιότητες που έχουν τεθεί στα Τίρανα, ως προϋποθέσεις για την εξέταση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», κατέληξε.