Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

Ο Ερντογάν θέλει Θράκη και νησιά!

Ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να βγάλει τον φερετζέ από τις δηλώσεις που έκανε ως τώρα για τη Συνθήκη της Λωζάννης και να θέσει επισήμως
 (λίγο πριν από την αναμενόμενη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα) θέμα επαναδιαπραγμάτευσής της,
 κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι διεκδικεί από τη χώρα μας νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη!
Ο «σουλτάνος» ξεπέρασε με τις χθεσινές δηλώσεις του κάθε όριο τονίζοντας ότι σκοπεύει να θέσει το θέμα της Συνθήκης προς συζήτηση, μια και δεν πρόκειται για κανένα «ιερό βιβλίο». Οι δηλώσεις αυτές, που έρχονται ως συνέχεια και των εξελίξεων στο Κυπριακό, δείχνουν ότι το παζάρι που κάνει ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και επαναφέρεται με αφορμή τις εξελίξεις στα ανατολικά της Τουρκίας.
Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα A Haber, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στη συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, είπε: «Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α' Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με τη Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή τη διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα.
Η συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάννης ξεκινά από αυτό το σημείο... Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ό,τι κερδίσαμε στη Συνθήκη της Λωζάννης. Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο, δεν είναι ιερό βιβλίο. Και φυσικά θα τη συζητήσουμε... Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο... Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα» φέρεται ότι είπε επί λέξει ο Ταγίπ Ερντογάν.
Οι αναφορές
Οι νέες προκλητικές αναφορές του Ερντογάν, ο οποίος πλέον φτάνει στο σημείο να μιλά για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης, προστίθενται στην αλυσίδα των δηλώσεων και των δημόσιων τοποθετήσεων που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα μιλώντας για «τα σύνορα της καρδιάς» των Τούρκων και προτρέποντας την τουρκική νεολαία να ερευνήσει το ζήτημα. Οσο για την Ε.Ε., τώρα συνειδητοποίησε πού το πάει ο Ερντογάν και θέτει θέμα για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, καθώς χθες οι επικεφαλής των σημαντικότερων πολιτικών ομάδων ανακοίνωσαν στο Στρασβούργο ότι προτίθενται να παρουσιάσουν την Πέμπτη ψήφισμα προς έγκριση με το οποίο θα ζητείται η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Τουρκίας, καθώς «τα στοιχεία για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά».