Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Ο Ομπάμα δεν έρχεται σαν τουρίστας στην Ελλάδα

«Αμερικανικό σχέδιο για τη Μεγάλη Αλβανία»

Σύμφωνα με αμερικανικό σχέδιο προετοιμάζεται για τα επόμενα χρόνια η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας.
Ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να υλοποιηθεί και συντομότερα μέσα σε αυτό το έτος, γράφει η εφημερίδα του Σπλιτ, «Ελεύθερη Δαλματία».
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα:
 
«Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν τη δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας, ένα σχέδιο το οποίο υλοποιείται εδώ και πολλά χρόνια μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών μέσων.
Υπάρχει  ένα συνεχόμενο ιστορικό της εμπλοκής των ΗΠΑ στην περιοχή και όταν αναφερόμαστε στο έργο αυτό, θα πρέπει να ενθυμηθούμε μερικά βασικά στοιχεία.
Πρόκειται για τον αμερικανικό- νατοϊκό βομβαρδισμό της Σερβίας το 1999 και την ανάπτυξη στο Κοσσυφοπέδιο από το ΝΑΤΟ δύναμης 50 χιλιάδων ένοπλων στρατιωτών», σημειώνει η εφημερίδα.

«Σε αυτά προστίθεται η Συμφωνία της Οχρίδας και βάσει αμερικανικού σχεδίου έχει ξεκινήσει η διαδικασία των πολιτικών μεταρρυθμίσεων μέσω συνταγματικών αλλαγών και της υιοθέτησης μιας σειράς νόμων που παρέχουν σημαντικά μεγαλύτερα δικαιώματα στους Αλβανούς της πΓΔΜ.
 
Τρίτο βασικό στοιχείο, σύμφωνα με την εφημερίδα του Σπλιτ, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου, αποδυναμώνοντας τη Σερβία, η οποία βρίσκεται σε αποσύνθεση και έτσι δημιουργείται περιφερειακή ισορροπία».
 
«Η αμερικανική πολιτική σε αυτή τη στρατιωτικό-διπλωματική εμπλοκή προετοιμάζει το σχέδιο για τη Μεγάλη Αλβανία», αναφέρει στην κροατική εφημερίδα,  ο πολιτικός επιστήμονας Γιαντράνκα Πολόφσκι.
 
Ο αναφερόμενος επισημαίνει τη σπουδαιότητα του Κοσσυφοπεδίου ως τμήμα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ισχυρίζεται ότι η περιοχή, όπως και στο παρελθόν έχει τεράστια γεωπολιτική  και στρατηγική σημασία που καθορίζει το μέλλον της περιοχής.
Η περιοχή συνδέεται με τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την περιοχή του Καυκάσου και την Κεντρική Ασία, αλλά και με την Κεντρική Ευρώπη και είχε πάντοτε ενδιαφέρον για τις μεγάλες δυνάμεις.
 
Λόγω της αυξανόμενης σημασίας της ενέργειας στην γεωπολιτική του 21ου αιώνα, αυτός ο χώρος, μέσω του οποίου διέρχονται σημαντικές οδοί διαμετακόμισης, έγινε ένας χώρος για έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των παγκόσμιων κέντρων εξουσίας», σημειώνει ο Πολόφσκι.
 
Η στρατηγική των ΗΠΑ στην Κεντρική Ασία βασίζεται  στο δίκτυο των φιλο-αμερικανικών χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης: Σκόπια, Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ελλάδα και τώρα στο νέο πλαίσιο και το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και οι χώρες της περιοχής της Κασπίας-Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν, Γεωργία και της Ουκρανίας, οι οποίες τείνουν σε μια στρατηγική ενοποίησης για την αμερικανοποίηση του κόσμου.
 
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι το Κοσσυφοπέδιο παραμένει μία αμερικανική ‘επιτυχία’ στην εκμάθηση των κανόνων της δημοκρατίας, τη υιοθέτηση των ελεύθερων μαθημάτων της αγοράς και το άνοιγμα στους ξένους επενδυτές.
 
«Οι ηγέτες της αλβανικής εθνικής κίνησης αυτές τις ημέρες λένε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν να αλλάξουν τα σύνορα με τρόπο που το Πρέσεβο, το Κοσσυφοπέδιο και πιστεύω ένα μέρος των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου θα βρεθούν μέρος της Μεγάλης Αλβανίας. Πιστεύω ότι η πραγματικότητα για τη διαμόρφωση του εδάφους της πρώην Γιουγκοσλαβίας υλοποιούνται με τη βοήθεια των δύο διαδικασιών ολοκλήρωσης της περιοχής, της ένταξης στο ΝΑΤΟ, και την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει ο Πολόφσκι.