Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Ο Πούτιν σταματά την Δύση, για πρώτη φορά δεν εκπληρώνονται τα αμερικανικά σχέδια

Συρία: Ρωσία - Άσαντ βομβαρδίζουν ανελέητα τη χώρα
Ο συριακός στρατός εξαπέλυσε σήμερα, για πρώτη φορά έπειτα από ένα μήνα, αεροπορικές επιδρομές με στόχο πολλές συνοικίες στο ανατολικό Χαλέπι,
 που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Παράλληλα, για πρώτη φορά στις επιθέσεις με στόχο θέσεις τζιχαντιστών στη χώρα συμμετείχε και το ρωσικό αεροπλανοφόρο "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ", το οποίο πλέει στη Μεσόγειο για να ενισχύσει τη ρωσική στρατιωτική παρουσία εκεί, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Επικαλούμενη "ειδικές πηγές", η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι συριακές αεροπορικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις με στόχο προπύργια των τρομοκρατών (όρο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Άσαντ αναφερόμενη στους αντικαθεστωτικούς που μάχονται εναντίον της), και κέντρα εφοδιασμού στην παλαιά πόλη του Χαλεπίου. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι επιθέσεις έπληξαν στόχους στις συνοικίες Χαϊνταρίγια, Χανάνο και Σακχούρ, Σιχ Φαρίς, Μπαμπ αλ-Ναϊράμπ, Καντί Ασκάρ και αλ Κατέρτζι και από αυτές σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι τις επιθέσεις πραγματοποίησαν ελικόπτερα με αυτοσχέδιες βόμβες-βαρέλια.
Από τις επιδρομές, σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο, επλήγησαν το τελευταίο 24ωρο και τρία νοσοκομεία που βρίσκονται στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στη βόρεια Συρία.

Το νοσοκομείο που βρίσκεται στο χωριό Αβιτζέλ, δυτικά της επαρχίας του Χαλεπίου, επλήγη σήμερα τα ξημερώματα, ενώ δύο ακόμη νοσοκομεία--ένα στην Καφρ Νάχα και το άλλο στην Αταρέμπ--αποτέλεσαν στόχους των βομβαρδισμών, κατά την ίδια πηγή.
Ο συριακός στρατός δεν ήταν διαθέσιμος να σχολιάσει.

Το Χαλέπι αποτελεί θέατρο των σφοδρότερων συγκρούσεων του πολέμου στη Συρία, που μετράει ήδη πεντέμιση χρόνια.
Η πόλη είναι επί χρόνια διχοτομημένη: στον δυτικό τομέα που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις και στις ανατολικές συνοικίες που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών.

Η συριακή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε σήμερα για πρώτη φορά εδώ και έναν μήνα τις κατοικημένες περιοχές του ανατολικού Χαλεπιού που ελέγχεται από τους αντάρτες, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ενώ στη Μόσχα ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού γνωστοποίησε πως η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα συντονισμένα πυραυλικά πλήγματα εναντίον ανταρτών στη Συρία και η Μόσχα χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε μάχη το μοναδικό αεροπλανοφόρο της, το "Ναύαρχος Κουζνετσόφ".

Ο Σοϊγκού δήλωσε πως μια φρεγάτα εκτόξευσε πυραύλους κρουζ, αεριωθούμενα από το Ναύαρχος Κουζνέτσοφ πραγματοποίησαν αποστολές και πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από ένα κινητό χερσαίο πυραυλικό σύστημα μέσα στη Συρία.

Στην αναφορά που έκανε στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη νότια Ρωσία, ο Σοϊγκού δήλωσε πως η Ρωσία στοχοθέτησε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Νόσρα, που άλλαξε την ονομασία του σε Φάτεχ αλ-Σαμ, στις επαρχίες Χομς και Ιντλίμπ.
«Είχαμε πραγματοποιήσει εκ των προτέρων εξαντλητικές έρευνες για όλους τους στόχους μας», υπογράμμισε ο Σοϊγκού. «Μιλάμε για αποθήκες με πυρομαχικά, κέντρα εκπαίδευσης τρομοκρατών ... και εργοστάσια».

Ο Σοϊγκού πρόσθεσε πως οι επιδρομές θα συνεχιστούν. Δεν έκανε καμιά αναφορά στο Χαλέπι, όπου αεροπορικές επιθέσεις έπληξαν συνοικίες στο ανταρτοκρατούμενο ανατολικό τμήμα της πόλης για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες.
«Οι δυνάμεις του καθεστώτος πραγματοποίησαν επιδρομές και έριξαν βαρέλια με εκρηκτικά σε κατοικημένες συνοικίες στο ανατολικό Χαλέπι για πρώτη φορά από τις 18 Οκτωβρίου», δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.