Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Νορβηγία: Πρόσφυγες με πρόγραμμα του ΟΗΕ αποκαλύφθηκαν ως μαχητές της ISIS

Οι Νορβηγικές αρχές αποκάλυψαν ότι πολλοί μετανάστες από τη Μέση Ανατολή στους οποίους πρόκειται να χορηγηθεί άσυλο στη Νορβηγία στο πλαίσιο ενός προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, έχουν δεσμούς με τις εξτρεμιστικές ομάδες Ισλαμικό Κράτος και Nusra Front, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα.
 “Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και να κάνουν κατάχρηση του συστήματος των προσφύγων. Έχουμε αποκαλύψει ότι ορισμένοι πρόσφυγες έχουν συνδέσμους με το Nusra Front και το ISIL”, είπε ο αστυνομικός διευθυντής Svein Erik Molstad, όπως αναφέρεται από την εφημερίδα Dagbladet. Κατά τη διάρκεια δύο ταξιδιών στη Μέση Ανατολή, η μονάδα PST της υπηρεσίας πληροφοριών της αστυνομίας της Νορβηγίας ανακάλυψε ότι μέχρι και 10 πρόσφυγες της Νορβηγίας ήταν μέλη στρατιωτικών ομάδων. Τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων ιστορικού που πραγματοποίησε η υπηρεσία. Οι μετανάστες αποτελούν μέρος της λεγόμενης ”ποσόστωσης προσφύγων” από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για την επανεγκατάσταση στη Νορβηγία.
 
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτή τη στιγμή, καθώς το Νορβηγικό Κοινοβούλιο συζητά πόσους περισσότερους πρόσφυγες η Νορβηγία θα δέχεται από τη Συρία. Η πλειοψηφία ζητά 10.000 να αφήνονται στη χώρα, αν και οι τοπικές κυβερνήσεις λένε ότι δεν μπορούν να φιλοξενήσουν ένα τόσο μεγάλο αριθμό. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, με την τελική απόφαση να αναμένεται αργότερα αυτό το μήνα. Περίπου 5.000 πρόσφυγες ήδη στη Νορβηγία βρίσκονται σε κέντρα ασύλου, εν αναμονή της στέγασης. Τόσο το Ισλαμικό Κράτος (IS, πρώην ISIS / ISIL) όσο και το Nusra Front ασχολούνται με την καταπολέμηση των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ. Η ISIS τώρα ελέγχει μεγάλα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας, και έχει φιλοδοξίες να σχηματίσει ένα «χαλιφάτο» στη Μέση Ανατολή.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που ανησυχία έχει προκληθεί σχετικά με μαχητές μεταμφιεσμένους ως πρόσφυγες. Ένας σύμβουλος της κυβέρνησης της Λιβύης είπε τον Μάιο ότι το Ισλαμικό Κράτος περνάει λαθραία “πράκτορες” στην Ευρώπη. Τον Απρίλιο, υποστηρικτές της ISIS δημοσίευσαν φωτογραφίες που φέρεται να έβγαλαν σε ιταλικές πόλεις, συνοδευόμενες από μηνύματα όπως: ”Είμαστε στους δρόμους σας”.