Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015

Washington Post: «Αν η Ελλάδα γυρίσει στη δραχμή οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χάσουν 100 δισ. €»

H Ευρώπη αποφάσισε να δανείσει την Ελλάδα πριν απο περίπου 6 χρόνια τα χρήματα που χρειάζονταν για να πληρώσει τα χρέη της προς αυτήν.
 Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αρκετά χρήματα για να καλύψει τα χρέη της όμως το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές τράπεζες. Κι αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει το ευρώ», αναφέρει σε άρθρο της η Washington Post.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια δανείστηκε πολλά περισσότερα χρήματα από αυτά που μπορεί να τα αποπληρώσει. Και τώρα δεν μπορεί να δανειστεί περισσότερα από τις τράπεζες οι οποίες δεν είναι διατεθειμένες να δανείζουν σε μια κυβέρνηση που ξέρουν ότι δεν θα τους δώσει τα χρήματα τους πίσω».
Το Grexit, όπως τονίζει δεν εμφανίστηκε τώρα: «Όταν η ελληνική κρίση ξέσπασε πριν απο περίπου 6 χρόνια, Γαλλικές, Γερμανικές κι άλλες τράπεζες κινδύνευαν από τις επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, γι' αυτό η Ευρώπη αποφάσισε να δανείσει την Ελλάδα τα χρήματα που χρειάζονταν για να πληρώσει ουσιαστικά τα χρέη της. Κι εκεί δημιουργήθηκε το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας».
Ο αρθρογράφος αναρωτιέται «αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα που θα ξαναδώσει στην Ελλάδα τα χρήματα που χρειάζεται για να πληρώσει τα νέα της χρέη με αντάλλαγμα αυτή τη φορά, περικοπές έως 40% στις ήδη μειωμένες συντάξεις. Το πρόβλημα όμως για τους ευρωπαίους είναι ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας η Ελλάδα ίσως να μην θέλει να αποπληρώνει το χρέος της σε ευρώ αλλά σε δραχμές γεγονός που θα επιφέρει απώλεια περίπου 100 δισ. ευρώ στις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες».
«Κι αυτός είναι ένας καλός λόγος για να μην αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει», αναφέρει το bankingnews. «Μπορεί όμως να το κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς οι ελληνικές τράπεζες είναι ήδη σε δυσμενή θέση λόγω της μεγάλης εκροής κεφαλαίων. Αυτό που συμβαίνει μέχρι σήμερα, είναι η ΕΚΤ να δίνει στις ελληνικές τράπεζες όσα χρήματα χρειάζονται. Το ερώτημα είναι για πόσο ακόμη θα μπορεί να γίνεται αυτό. Η απάντηση της περασμένης Παρασκευής είναι «άλλα 2 δισ. ευρώ».
«Ομως το τελευταίο διάστημα έχουν «πετάξει» από τις ελληνικές τράπεζες 3 δισ. ευρώ, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον χρηματοπιστωτικό πρόβλημα. Αυτό δημιουργεί μια επιπλέον πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, όπως συνέβη και στην Ιρλανδία, γιατί παραμένει άγνωστο εάν οι τράπεζες θα έχουν αρκετή ρευστότατη τη Δευτέρα όταν θα ανοίξουν. Οπότε, ίσως χρειαστεί η χώρα να οδηγηθεί σε capital controls όπως στην περίπτωση της Κύπρου. Αυτό όμως δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για αποδοχή των μεταρρυθμίσεων ή αλλιώς μέτρων που επιβάλλουν οι δανειστές και είναι σαφώς αντιλαϊκά» καταλήγει η Washington Post.
 
 defencenet.gr