Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ρωσοτουρκική σύγκρουση τους επόμενους μήνες

«Έλαβα την υπόσχεση από τον πρόεδρο Πούτιν ότι θα στηρίξει τη Συρία, σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας
 Ουάλιντ Μουάλεμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν στη Μόσχα.
Η Ρωσία είναι από τους στενότερους συμμάχους της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ, την οποία υποστηρίζει από την έναρξη της εξέγερσης των ισλαμιστών τον Μάρτιο του 2011.
Η στήριξη αυτή μεταφράζεται στην πράξη με τα βέτο που ασκεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κάθε φορά που οι χώρες της Δύσης επιχειρούν να εκδώσουν μία καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Δαμασκού όσο και με την παροχή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.
Ο Πούτιν, μετά τη συνάντησή του με τον Μουάλεμ, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης, διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο τις φήμες και τις αναλύσεις ειδικών σχετικά με μία ενδεχόμενη αλλαγή στάσης από τη Μόσχα.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι στο τέλος ο συριακός λαός θα νικήσει. Και η πολιτική μας, που έχει στόχο την παροχή υποστήριξης στη Συρία, τους Σύρους ηγέτες και το συριακό λαό, θα παραμείνει αναλλοίωτη», επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε και το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί ένας νέος διεθνής συνασπισμός με στόχο την «καταπολέμηση» της τρομοκρατίας ιδίως της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
«Εάν οι Σύροι ηγέτες εξετάζουν (την ιδέα ενός συνασπισμού) αποδεκτού και πιθανού, εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους στηρίξουμε. Και εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τις σχέσεις μας, που είναι καλές με όλες τις χώρες της περιοχής, προκειμένου να προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε με κάθε τίμημα ένα συνασπισμό αυτού του είδους» τόνισε ο Πούτιν.
Σύμφωνα με τον ίδιο προκειμένου να πολεμήσουν την «τρομοκρατία», «όλες οι χώρες της περιοχής πρέπει να καταβάλουν κοινές προσπάθειες».
«Όλες οι επαφές μας με τις χώρες της περιοχής δείχνουν ότι, όταν πρόκειται για τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όλοι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν αυτό το κακό. Αυτό ισχύει για την Τουρκία, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία» προσέθεσε ο ίδιος.
Ο Μουάλεμ ωστόσο δεν έκρυψε τον προβληματισμό του. «Γνωρίζω ότι ο Πούτιν είναι ένας άνδρας που κάνει θαύματα, όμως μία συμμαχία με την Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, το Κατάρ ή τις ΗΠΑ προϋποθέτει ένα μεγάλο θαύμα» δήλωσε.
«Πώς αυτές οι χώρες, οι οποίες έχουν ενθαρρύνει και χρηματοδοτήσει την τρομοκρατία, μπορούν να συμμαχήσουν εναντίον της τρομοκρατίας;» υπογράμμισε ο ίδιος.
Η Συρία κατηγορεί αυτές τις χώρες ότι χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές εναντίον των οποίων πολεμά εδώ και τέσσερα χρόνια.
tribune