Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Για την Αντζελίνα Τζολί δεν υπάρχει Μ.Ανατολή ούτε ισλαμική ISIS...αυτά της είπαν να πεί

Τζολί: Να τιμωρούνται όσοι διαπράττουν βιασμούς εν καιρώ πολέμου
Η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες των αφρικανικών χωρών να δράσουν κατά της «σχεδόν πλήρους ατιμωρησίας», την οποία απολαμβάνουν οι δράστες των σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών στις εμπόλεμες ζώνες, τις παραμονές της διεξαγωγής της 25ης Συνόδου της Αφρικανικής Ένωσης στο Γιοχάνεσμπουργκ.
«Η βία εναντίον των γυναικών εξακολουθεί και θεωρείται ένα ασήμαντο έγκλημα» επισήμανε η ηθοποιός, μιλώντας υπό την ιδιότητα της ειδικής απεσταλμένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (HCR).

«Οι ένοπλες οργανώσεις χρησιμοποιούν (το βιασμό) ως όπλο λόγω της σχεδόν πλήρους ατιμωρησίας» αυτού του εγκλήματος, τόνισε η ίδια.

«Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί μονάχα την Αφρική αλλά πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Λίγες όμως περιοχές έχουν υποφέρει τόσο πολύ όσο η Αφρική» προσέθεσε η πρωταγωνίστρια του Χόλυγουντ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με υπουργούς που παρακολουθούσαν και δημοσιογράφοι, δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης που θα διεξαχθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Η Τζολί δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε καμία σύρραξη κατά την οποία οι βιασμοί διαπράττονται παράλληλα με τις εχθροπραξίες, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία το Κονγκό (RDC) είναι ίσως η πλέον χαρακτηριστική.

Η πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, η Νοτιοαφρικανή Νκοσαζάνα Ντλαμίνι Ζούμα σημείωσε από την πλευρά της το πόσο σημαντικό είναι το να συμμετέχουν οι γυναίκες στις προσπάθειες για ειρήνη καθώς αυτές είναι που «υφίστανται τα περισσότερα στις συρράξεις».

Η Σύνοδος της Αφρικανικής Ένωσης έχει θέμα «το έτος της ανάπτυξης και της χειραφέτησης των γυναικών» και θα επικεντρωθεί σε καυτά θέματα όπως εκείνο των προσφύγων που διακινδυνεύουν τις ζωές τους κατά χιλιάδες για να έρθουν στην Ευρώπη, τις ισλαμιστικές οργανώσεις που αποτελούν απειλή για τα κράτη από τη δυτική Αφρική και τη Σαχάρα έως την Κένυα, τον εμφύλιο πόλεμο στο Νότιο Σουδάν ή ακόμα και την κρίση στο Μπουρούντι