Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

«Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης»


Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης, καθώς δεν έχει υπογράψει τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ενέργειας,

 και θα υπερασπιστεί τη θέση της σε άλλα δικαστήρια, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Δεν μπορεί να υπάρξει μια απουσία αντίδρασης. Εμείς θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση με τους αρχηγούς των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF).
«Όσο για διαφορά αυτή, η θέση μας είναι γνωστή: η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης ισχύει μόνο για τις χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ενέργειας», είπε ο Πούτιν.
«Η Ρωσία δεν έχει επικυρώσει τον εν λόγω χάρτη, και ως εκ τούτου δεν αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία αυτού του δικαστικού σώματος. Θα πρέπει να το αποδεικνύει με διαδικασία μέσω δικαστικών διαδικασιών», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Δεν υπάρχει τίποτα το καινούργιο στην υπόθεση με τους μετόχους της Yukos που προσπαθούν να πάρουν επιπλέον χρήματα από τη Ρωσία. Ασχοληθήκαμε με παρόμοιες εκδηλώσεις νωρίτερα τόσο εκ μέρους της εν λόγω εταιρείας όσο και από την πλευρά των άλλων εταίρων μας, περιλαμβανομένων των Ευρωπαίων εταίρων και των διεθνών εταιρειών», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, στο πλαίσιο μιας πολιτισμένης νομικής διαδικασίας» δήλωσε ο Πούτιν.
Κληθείς να διευκρινίσει ποια μέτρα θα μπορούσε να λάβει η Ρωσία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, ο Πούτιν είπε ότι: «Αυτό είναι ένα θέμα νομικής φύσεως, και θα σκεφτούμε πώς να το κανονίσουμε».
«Είναι οι δικηγόροι μας, οι οποίοι θα πρέπει να ερωτηθούν τι πρόκειται να πράξουν συγκεκριμένα. Δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως μυστικό εδώ», κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.
gr.rbth.com