Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

«Ανέστησαν» ναό στα Πομακοχώρια

Το μήνυμα δεκάδων πιστών στα θυρανοίξια του Αγίου Γεωργίου στη ακριτική Μέδουσα Ξάνθης
Η Ορθοδοξία δεν σβήνει ποτέ!
 Αυτό είναι το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν οι δεκάδες πιστοί που έδωσαν βροντερό «παρών» στα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Πομακοχώρι Μέδουσα της Ξάνθης το προηγούμενο Σάββατο, δίδοντας με αυτόν τον τρόπο μια απάντηση σε όσους αμφισβητούν τις προθέσεις των πατριωτών της Θράκης.

Η ιστορία του Αγίου Γεωργίου στη Μέδουσα ξεκινά το 1932, όταν θεμελιώθηκαν το εθνικό φυλάκιο της Μέδουσας και ταυτόχρονα το παρεκκλήσι προκειμένου να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα οι άνδρες του φυλακίου και οι άλλοι χριστιανοί της περιοχής. Εως το 1952 υπάρχει στο Πομακοχώρι το επανδρωμένο ομώνυμο φυλάκιο της γραμμής Μεταξά. Μετά τη σταδιακή αποχώρηση των στρατιωτών από τη γραμμή Μεταξά, στα κτίρια του φυλακίου εγκαθίσταται προσωρινά ο Σταθμός Χωροφυλακής Μέδουσας, οπότε συνεχίζει να λειτουργεί και να συντηρείται το εκκλησάκι.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 καταργείται και ο αστυνομικός σταθμός και μετά την αποχώρηση των ανδρών της Χωροφυλακής από την περιοχή, τη συντήρηση του παρεκκλησίου αναλαμβάνουν οι χριστιανοί κάτοικοι που τότε διέμεναν στο χωριό. Τελευταίος προστάτης του ιερού ναού ήταν ο Δημήτρης Τασιούδης, ο δάσκαλος που έμενε στη Μέδουσα από το 1998 έως το 2003.

Η φθορά
Εκτοτε επικράτησε πλήρης εγκατάλειψη και επήλθε η αδυσώπητη φθορά του χρόνου. Οταν πριν από περίπου δύο χρόνια οι απόστρατοι αξιωματικοί της Ξάνθης επισκέφθηκαν τον Αγιο Γεώργιο, συνάντησαν ερείπια μέσα σε μια ζούγκλα από βλάστηση...

Το παρεκκλήσι το υιοθέτησαν το 2014 τα μέλη του συλλόγου «Φίλοι του Αγίου Γεωργίου Μέδουσας» και με δικά τους έξοδα και το υστέρημα πολλών Ξανθιωτών κατάφεραν να αναστηλώσουν τον ιερό ναό. Η αγάπη του κόσμου έγινε αισθητή το περασμένο Σάββατο, στα θυρανοίξια του Αγίου Γεωργίου, όπου περισσότεροι από 150 πιστοί μετέβησαν με κάθε μέσο και τίμησαν με την παρουσία τους την όμορφη τελετή, στην οποία πρωτοστάτησε ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων.
Αριστείδης Μάτιος
dimokratianews.gr