Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Θα σε παρακολουθούν παντού! Όποια λήψη δεν μπορεί να πάρει ένας δορυφόρος θα την καλύπτει ένα drone

 Δημοσιογραφικά drones στον ουρανό των ΗΠΑ
Το αμερικανικό δίκτυο CNN υπέγραψε συμφωνία με την ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) βάσει της οποίας επιτρέπεται -για πρώτη φορά- η χρήση μικρών τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων οχημάτων, των γνωστών drones ή UAVs, για δημοσιογραφικούς σκοπούς.

Το CNN έχει αναπτύξει συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα με τον Ινστιτούτο Τεχνολογικών Ερευνών της Τζόρτζια (GTRI). Βάσει της συμφωνίας η FAA θα συντονίσει την πρωτοβουλία αυτή και θα συλλέξει στοιχεία «για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για τους διάφορους τύπους των UAVs προκειμένου να ενσωματωθούν με ασφάλεια σε εργασίες συλλογής ειδήσεων.»
Οι προσπάθειες του αμερικανικού δικτύου στον συγκεκριμένο τομέα έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2014, όμως η χρήση των drones για δημοσιογραφικούς σκοπούς πάει αρκετά πιο πίσω, μέχρι που η FAA τα καθήλωσε με προσωρινή διαταγή, το 2013.

Στα πανεπιστήμια του Μιζούρι και της Νεμπράσκα οι σχολές δημοσιογραφίας έχουν συμπεριλάβει στο πρόγραμμά τους μαθήματα χρήσης τέτοιων συσκευών, ενώ έχει δημιουργηθεί ειδικός επαγγελματικός σύλλογος δημοσιογράφων που χρησιμοποιούν drones για εναέριες λήψεις.