Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον έχουν στόχο την ανατροπή του Πούτιν, κατήγγειλε υφυπουργός Εξωτερικών Σ.Ριάμπκοφ

 Ρωσική «ρουκέτα» κατά των ΗΠΑ!
Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να ανατρέψει τον πρόεδρο Πούτιν, κατήγγειλε, μιλώντας στη Δούμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ.
«Είναι κοινό μυστικό ότι στόχος των κυρώσεων είναι η δημιουργία των κατάλληλων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών για να επέλθει αλλαγή εξουσίας στη Ρωσία» δήλωσε, παραφράζοντας σε πιο έντονους τόνους προηγούμενο σχόλιο του Ρώσου προέδρου ότι η Ουκρανία δεν υπήρξε παρά μόνο η «αφορμή» για τις δυτικές κυρώσεις.
Σύμφωνα με τον Ριάμπκοφ, οι σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον περνούν την «ψυχρότερη φάση τους». Εκτίμησε μάλιστα ότι οι «παράνομες» -όπως τις χαρακτήρισε- αμερικανικές κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι θα περάσουν δεκαετίες έως ότου οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν την προσάρτηση της Κριμαίας.

Στο μεταξύ, η Ρωσία δηλώνει ότι δεσμεύεται να παραστεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη «να κάνει τα πάντα» για να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα ο νέος γύρος συνομιλιών στο Μινσκ». Οσον αφορά δε το θέμα των δύο πολεμικών πλοίων Μιστράλ, την παράδοση των οποίων έχει αναστείλει η Γαλλία επικαλούμενη την ουκρανική κρίση, είπε ότι αναμένει αποζημίωση από τη γαλλική πλευρά.

 
Η Τουρκία

Την ίδια ώρα, αναλυτές σχολίαζαν και τη χρονική στιγμή (λίγο μετά την ακύρωση του αγωγού South Stream και την επιλογή εναλλακτικής διαδρομής μέσω Τουρκίας) που επέλεξαν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και οι επίτροποι Γιοχάνες Χαν και Χρίστος Στυλιανίδης για να επισκεφτούν την Αγκυρα. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα στο δίκτυο EurActiv ότι η Ε.Ε. ασκεί πιέσεις στην Τουρκία ώστε να συνταχθεί με την επιβολή κυρώσεων «ή, τουλάχιστον, να μην εκμεταλλεύεται την κατάσταση». Η δε σύμμαχος Σερβία -που επλήγη οικονομικά από την ακύρωση του έργου- επιδιώκει να κερδίσει αντισταθμιστικά οφέλη από τη Μόσχα, κάτι που αποτέλεσε το αντικείμενο νέας τηλεφωνικής συνομιλίας, αυτή τη φορά μεταξύ του πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Ρώσου ομολόγου του Ντμίτρι Μεντβέντεβ.


Ουκρανία: «Βροχή» οι δολοφονίες

Καταστροφικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, κατήγγειλε ο αρμόδιος επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς. Τόνισε ότι οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν και ενοχοποίησε κυρίως τις δυνάμεις των ανταρτών. Αναφέρθηκε δε σε σχετική καταγραφή από την Υπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για εκατοντάδες περιπτώσεις δολοφονιών, απαγωγών και «εξαφανίσεων», βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης. Σοβαρό πρόβλημα, άλλωστε, αντιμετωπίζουν οι εσωτερικά εκτοπισμένοι, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 500.000. Μίλησε, τέλος, και για το άγνωστο πρόβλημα της αναστολής πληρωμής των συντάξεων από την ουκρανική κυβέρνηση στους δικαιούχους οι οποίοι ζουν σε περιοχές εκτός ουκρανικού ελέγχου.