Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Το ''πράσινο φως'' να μπει στον Ελληνικό Στρατό μετα από μια - ακόμα - αξιολόγηση πεδίου σε νησί του Ανατολικού Αιγαίου παρόντος και του Αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Χρ. Μανωλά πήραν τα ειδικά τροποποιημένα Τεθωρακισμένα οχήματα ( ΤΟΜΑ) ΒΜΡ -1 με προσαρμογή στον πύργο τους ενός ρυμουλκούμενου δίδυμου Α/Α πυροβόλο Zu-23-2 των 23mm.
Η ρόλος τους θα είναι η εν είδει ''κινητού πυροβολείου'' ανάληψη αποστολών για αντι-αποβατικές επιχειρήσεις και απόκρουση και εξουδετέρωση αντι-αεραποβατικών γεφυρωμάτων σε νησιά.
Η ρόλος τους θα είναι η εν είδει ''κινητού πυροβολείου'' ανάληψη αποστολών για αντι-αποβατικές επιχειρήσεις και απόκρουση και εξουδετέρωση αντι-αεραποβατικών γεφυρωμάτων σε νησιά.
Πρόκειται για μια κατασκευή με τις σχετικές μελέτες και εργασίες συνδυαστικής μετατροπής με υπάρχοντα μέσα, να τις έχει πραγματοποιήσει το 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης στην Θεσσαλονίκη, πάνω ωστόσο σε εμπειρία χρήσης ανάλογων προσαρμογών σε άλλους στρατούς, όπως π.χ. το Αφγανιστάν. Βεβαίως πρακτικές με αντίστοιχες μετατροπές έχουν εφαρμόσει και άλλες χώρες από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, μέχρι το Λίβανο κ.α.
Η συγκεκριμένη δε ελληνική απόπειρα , μετατροπής/τροποποίησης με χρήση υπαρχόντων μέσων - για την οποία η ηγεσία του ΓΕΣ και της ΑΣΔΕΝ επενδύει πολλά ιδιαίτερα σε τέτοιους δύσκολους καιρούς και ιδιαίτερης στενότητας καιρούς- δεν είναι η μόνη πάνω στην οποία από καιρό πειραματίστηκε η υπαγόμενη στην ΑΣΔΥΣ, Διοίκηση Στρατιωτικών Εργοστασίων. Αξιόπιστες πηγές μας ενημέρωσαν ότι όχι σε πολύ καιρό το ΓΕΣ θα είναι σε θέση να παρουσιάσει και άλλες ανάλογες μετατροπές που πολλαπλασιάζουν την αποτελεσματικότητα των επιμέρους υπαρχόντων όπλων με σχεδόν μηδενικό κόστος! Πρωτότυπα έχουν ήδη γινει , αρχικές δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ για άλλα υπάρχουν προχωρημένοι σχεδιασμοί.
Αξιοποίηση ''αποθεμάτων'' με συνδυασμένες τροποποιήσεις
Το μεγάλο κέρδος με το προαναφερθέν ''νέο'' όπλο είναι ότι ο Ελληνικός Στρατός έχει στην διάθεσή του μερικές εκατοντάδες ήδη αποσυρμένα ρωσικής κατασκευής ΒΜΡ-1 (λόγω και της άφιξης των Μ-113), αλλά και μεγάλο αριθμό ρυμουλκούμενων αντιαεροπορικών Zu-23 που ''περισσεύουν'' έτσι όπως είναι η σημερινή διάταξη δυνάμεων. Παράλληλα έχει μια μεγάλη ''δεξαμενή'' στελεχών που ξέρουν τα όπλα αυτά, όπως και υποδομή υποστήριξης. Επίσης ένας ακόμη τρόπος κάλυψης απειλών απόβασης ή αεραπόβασης σε νησιά είναι πάντα αναγκαία. Με δεδομένο ότι τα δυο όπλα είναι - στο νέο τους ρόλο - εξαιρετικά ικανοποιητικά, οι ηγεσία του ΓΕΣ πήρε την απόφαση να ενισχύσει τα νησιά με μια αυτοκινούμενη δύναμη ταχείας αντίδρασης για την αντιμετώπιση των προαναφερθεισών απειλών, συμπληρωματική άλλων πιο ''σταθερών'' γραμμών αμύνης.Στο ρόλο αυτό βοηθάει και η εδαφική διαμόρφωση των νησιών.
''Το ZU23 είναι φοβερό όπλο και πάνω σε ερπυστριοφόρο όπως το ΒΜΡ-1 θα είναι ακόμη φοβερότερο.Θα μπορεί να τάσσεται οπουδήποτε,να εκπέμπει τεράστιο όγκο πυρός και να αλλάζει θέση άμεσα'' περιέγραψε με δυο λόγια - και ενθουσιασμό - την δοκιμή, έμπειρος αξιωματικός.Επιπλέον και τα δυο είναι ανατολικής ''φιλοσοφίας'' και ''συνεργάζονται''.
Η αξιοποίηση , επιτέλους, της πρότασης μετατροπής των υπαρχόντων όπλων μόνο ως αξιοσημείωτο και ενθαρρυντικό στοιχείο μπορεί να χαρακτηρισθεί στην παρούσα οικονομική κατάσταση - πολύ περισσότερο που οι λύσεις είναι δοκιμασμένες και από αξιόμαχους στρατούς. Η τάση που υπήρχε στο παρελθόν για συνεχώς καινούργια όπλα - και ως νοοτροπία ακόμα διαπερνά ακόμα πάρα πολλούς - δεν είναι πάντα ό,τι καλύτερο ιδίως αν βλέπει κανείς την άμυνα και την οικονομία μιας χώρας ως ενιαίο σύνολο - ως εργαλεία για την ευημερία.Βεβαίως και πάντα θα προέχει η άμυνα, αλλά πάντα αφού πρώτα αξιοποιήσουμε τα πάντα . Οι ισραηλινοί π.χ. που βγάζουν και ''από την μύγα ξύγκι'' δεν υστερούν σε ισχύ...
Και τα Μ-113 με άλλες μετατροπές!
Είναι άξιο επισήμανσης ότι οι ειδικοί των Στρατιωτικών Εργοστασίων έχουν ήδη - ίσως και πριν κρίσης - επεξεργασμένες ιδέες στην προαναφερθείσα κατεύθυνση.- μεταξύ άλλων μετατροπές των Μ-113 Α1 με προσθήκη οπλισμού διαφόρων διαμετρημάτων και κανών ταχυβολίας, φορτηγών οχημάτων ειδικών χρήσεων κλπ. Πηγές αναφέρουν ότι σε φάση διερεύνησης νέων ρόλων βρίσκονται ακόμα και πιο προωθημένα τεχνολογικά όπλα σε συνεργασία μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας. Σε αυτό βοηθάει το ότι υπάρχει καλά καταρτισμένο προσωπικό και αφ έτερου ότι στο ελληνικό οπλοστάσιο, υπάρχουν αν όχι ''τα πάντα'' αλλά πάρα πολλά όπλα - που προσφέρονται για δημιουργικά μυαλά- αρκεί να ενταχθούν όλα αυτά σε ένα πρόγραμμα .